Gå undan för tryck?! Vadå??

Vaknade i ett rent och fräscht hus. Jag tror att jag skall göra det här med fredagsstädning till min veckorutin, för då kan jag göra i stort sett vad jag vill under helgen och slipper städa. Fördelen är att jag slutar arbeta redan vid 14-tiden och hinner städa innan Håkan kommer hem.

Håkan och jag tog Jeepen till Kungsbacka och fixade bl a liguster som vi skall plantera runt trädgårdslandet. Att vi tog Jeepen beror på att Håkan har sålt världens bästa dragbil: Volkswagen Touareg. Det känns lite onödigt att han skall sitta ensam i den tur och retur till Göteborg varje dag, så han byter den mot en mindre och mer bränslesnål gasbil istället. Målsättningen är att vi skall sälja Jeepen och köpa en nyare som jag kan dra med. Har hittat en som jag kan dra 3,5 ton med – och det lär väl behövas om jag skall lasta Mackan och en bamsehäst till så småningom.

Onsdagens Marie-träning medförde att jag i dag valde att arbeta Mackan från marken istället för att sitta på ryggen. Målet var att få honom gå undan för tryck på höger sida, och det kan jag lika görna göra utan att sitta på honom. Jag började med att gå med honom en stund i stora hagen för att därefter fatta tyglarna i ena handen och flytta undan honom för tryck på vänster sida. Det gick jättebra och han förstod precis vad jag menade. Visserligen behöver jag använda mer tryck än vad jag egentligen vill, men när han väl har förstått exakt vad som förväntas så räknar jag med att inte behöva vara övertydligt. 

När jag skulle flytta undan honom för tryck på höger sida så fattade han ingenting! Jag gjorde halt och tryckte, ungefär som i stallgången, men inget hände. Då provade jag att göra halt och därefter trycka samtidigt som jag satte igång honom igen. Till en början var han inte riktigt med på noterna, men jag la hela min kroppsvikt på honom och då var han ju tvungen att ta ett steg åt sidan – och då fick han mycket beröm. Efter träget tryckande och puttande så fick jag känslan av att han snappade vad jag ville, och när han några gånger hade gjort det som förväntades av honom så avslutade jag med att promenera ett varv i hagen.

Det skall bli skönt när bitarna faller på plats, och om de inte gör det så får jag väl ta hjälp av ett proffs..

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Låg
Tid (i minuter): 30

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 50+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt - och som är etiskt försvarbart. De senaste två åren har jag tränat CR (centrerad ridning) och eftersom min CR-tränare även har gått kurser i VBR (vertikal balanserad ridning) så blir det en bra mix av dem. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Kontakta mig gärna om du har frågor! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s