Tömkörningskurs

Egentligen skulle jag ha varit med laget och tävlat div II i dag, men eftersom jag inte visste vad veterinären skulle säga om/göra med Mackan så avstod jag dagens tävling och var med på en tömkörningskurs istället. Tömkörning är ju aldrig fel – snarare tvärt om. 

 

Dagen började med en timmes teori där Caroline berättade lite om hur hästen skall vara utrustad och hur man kan sätta tömmarna. Våra hästar skulle ha träns med snokrem, alternativt remontnosgrimma, benskydd samt chabrak. Caroline hade med sig tömkörningsgjordar och tömmar som vi fick låna. I teoripasset ingick också att Caroline tömkörde en häst som hon hade med sig och där hon visade hur hon jobbade på töm och vad hon hade tänkt sig att vi skulle göra i dag. I det ingick arbete på volten i alla tre gångarterna, skänkelvikningar och öppnor.

 

Vi arbetade två och två i manegen och jag och Mackan var sist ut tillsammans med E och hennes häst, vilket gjorde att vi kunde sitta och titta på några ekipage och fika innan det var dags för oss. Mackan är ju tömkörd tidigare, men det är jag som inte riktigt vet hur jag skall hantera tömmarna, pisken och hur jag skall göra när det kör ihop sig. Vi fick börja med att skritta på spåret och hitta stödet i yttertömmen, och när vi hade gjort det så fick vi prova att göra skänkelvikning från A och C till spåret genom att stödja på yttertömmen, ställa lite inåt och ev ”dutta” lite med tömmen på sidan för att hästarna skulle förstå. (Om jag kommer ihåg rätt..) Vi fick också göra öppnor på långsidorna genom att ha stödet på ytter och ställa lite inåt. (Svårt att översätta i ord hur vi gjorde..) Inte helt lätt! Det kommern nog att kräva lite övning på det här för att få lite flyt i tömkörningen. Efter fyrkantsspåret så fick vi gå in på var sin volt och börja arbeta hästarna i trav. Min svårighet var att jag lätt tappar stödet på yttertygeln om jag skall t ex justera längden på tömmarna, ändra piskens läge mm. Fick intrycket av att stödet på yttertygeln är A och O för att det skall fungera – i alla fall på min häst. Vi fick också arbeta trav-galopp-trav, vilket var ganska svårt. Mackan brukar vara bra på kommandon, men i dag ville/orkade han inte riktigt fullt ut. Det blir säkert bättre med lite mer träning. Caroline berättade tidigare att hon lärde hästarna galoppkommandot genom att dutta till med pisken på innertömmen, men det tar några gångers träning innan hästarna förstår vad man vill. Vi började arbeta i vänster varv och när vi skulle gå över i höger varv så fick jag problem. Mackan tog inte alls yttertygeln och föll in mot mitten hela tiden och det spelade ingen roll hur jag bad mig åt, för han lyssnade inte alls. Jag fick tips av Caroline att jag kunde börja direkt på volten med trav-galopp-trav för att lättare på honom att ta yttertygeln, men det hjälpte tyvärr inte heller. Caroline tog över tömmarna och sa att hon förstod att jag hade problem för hon fick också jobba lite för att få honom dit hon ville. Förmodligen är det så att det blir så här i och med att han tar bettet på vänster sida när han låser det med tungan över bettet. När Caroline hade jobbat en liten stund med honom så fick jag ta över tömmarna igen, och då gick det mycket bättre. Hon sa att jag enbart skulle fokusera mig på att få honom att gå rakt fram i höger varv och strunta i skänkelvikningarna och öppnorna – de får vi ta senare. Jag fick också tips om att arbeta lite extra med skänkelvikningar och öppnor undan höger skänkel då jag rider.

 

I morgon skall jag träna för Elin, men på onsdag blir det nog tömkörning igen så att jag inte glömmer av det vi gjorde i dag.

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: