Sadelkoll.

I dag var det äntligen dags att kontrollera Mackans sadel. Det är över ett år sedan som jag köpte den och jag borde kanske ha kollat den tidigare, men tiden går fort.

Jag fick börja med att värma upp Mackan en stund innan det var dags för Elin att kontrollera hur sadeln låg på Mackans rygg. Hon konstaterade att sadeln vippade lite och att den lättade lite bak eftersom den är aningens för vid fram. Efter en första koll så fick jag rida med en lerpadd under sadeln i ca 15 minuter (vilket jag fick göra även när jag köpte sadeln) och efter det så kunde vi se att sadeln låg jämnt och stilla. Bra. Vi kontrollerade också hur sadeln låg med min fårskinnspadd under, och faktum är att den verkade vippa lite även då. Jag har inlägg till padden och jag skall testa med att lägga i två inlägg i vardera sida fram för att se hur sadeln ligger då. Ligger den mer still då så kanske det räcker med det. I annat fall får jag kolla om jag skall värma om bommen, vilket innebär en minskning på ca 1,5 cm totalt. Skall höra vad det kostar och hur lång tid det tar. Hur som helst så känns det bra att jag inte behöver byta sadel igen.

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: