Tokstolle i andra änden av linan!

Sen dag på jobbet och för att spara lite tid så föll valets aktivitet på longering. Jag var ensam i ridhuset och kunde då jobba Mackan precis som jag ville. Började med att promenera i ca 10 minuter med honom och lät honom därefter jogga i trav på ena volten. Satte timern på 2 minuter och lät honom pausa i ca 1 minut mellan intervallerna. Arbetade först i vänster varv och när jag bytte till höger varv så fick han ett fullstädigt tokspel! Satte av i värsta galoppen och gjorde rejäla gropar i underlaget när han körde sin jämfotagalopp. Så jäkla dumt! Precis när han började så kom jag ju ihåg varför jag inte longerar utan skall tömköra istället.. När han får sina stollespel så tänker jag ibland att han kommer att gå omkull, och det är ju ingen höjdare nu när han håller på att bli bra i sin kropp. Hur som helst så orkade han inte galoppera i evighet utan bröt av efter en stund. Tack och lov! Efter ruschen så var han betydligt beskedligare och kunde trava ordentlig igen. Jag avslutade passet med att låta honom trava över tre bommar som jag hade lagt ut – 2 minuter i varje varv. Det är gott att se honom kliva på över bommarna med schvung – tänk om det kunde vara lika bra med mig på ryggen.. 

Stretchade ordentligt och la på liniment innan jag stoppade in honom i boxen för kvällsmat.

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 45

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: