Mjukstart.

I dag var det min tur att sitta upp på Mackan och känna lite på traven, men innan dess promenerade jag i 20 minuter med honom en bit på den så kallade galoppbanan och efter det arbetade jag honom i skritten i ca 30 minuter. Han är lugn och fin och lyssnar rätt bra, med andra ord STOR skillnad mot hur det var för ett tag sedan. Skönt! Nu bryr han sig inte så mycket om de andra hästarna som är på ridbanan samtidigt, vilket han gjorde en period för ett tag sedan. Då kunde han hoppa och studsa bara det prasslade lite i vassen intill dammen.

Det blev inte mycket trav i dag men tillräckligt för att jag skulle få en känsla för hur han kändes. Mest på rakt spår, men även lite på stora volterna. Inga hyss, inga direkta spännigar, aningens lite stelare i höger varv men ändå STOR skillnad mot tidigare. Nu fortsätter jag arbetet med att få honom mjuk och fin i båda varven genom ridning, massage och stretching.

Det tar en jäkla tid med allt! Först skall så mycket som möjligt av vinterpälsen av, sedan skall halsen ”gungas” eller försiktigt ställas/böjas, efter det skall frambenen stretchas åt tre olika håll och roteras åt två olika håll. När jag har fixat det och dessutom sadlat min häst så är det dags att stretcha mig själv. Det tar också en stund och ibland känns det som om andra i stallet hinner både komma, rida och åka hem igen innan jag ens hinner sitta upp på min häst. Men, men… jag får i alla fall valuta för pengarna om man räknar i stalltid. 😀

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: