Miljöträning

Åkte till manegen i dag med förhoppningen om att vi skulle vara ensamma och ha allt för oss själva. Trots att klockan var sex på kvällen, med bara några timmar kvar till melodifestivalen, så var det ytterligare tre ryttare där. Planen var att Amanda och Mackan skulle få rida i både trav och galopp, på långa raka spår. Jag ville inte att Amanda skulle rida utan ledare eftersom de andra hoppade och red runt lite hur som helst. Därför blev det kort arbete på lina i dag också.

När Amanda hade ridit en stund så ramlade en av ryttarna av sin häst, som då kom rakt mot oss i full galopp. Amanda tog det säkra före det osäkra och hoppade av kvickt som bara den i och med att hon inte visste hur Mackan skulle reagera. Det visade sig att han var hur cool som helst. Han småtrippade några steg åt sidan – det  var allt. Amanda satt upp igen och fortsatte ridningen. Efter en liten stund var det en annan ryttares tur att ramla av, men den hästen stannade hos ryttaren. Det blev ingen galopp på raka spår – men väl en rejäl dos av miljöträning.

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: