2011-07-10 16:15:00

Hallå, Amanda här. Eftersom att mamma och resten av familjen har åkt ner till Skåne för en värd semester så har jag fått hoppa in och ta över både stalldelen och nu tydligen även bloggandet. Men det är det värt, för mamma om någon behöver ta det lugnt ett tag!

Så idag skulle jag vara duktig och börja sätta igång Mackan igen efter hans vila, frågan är hur länge han egentligen har stått? Jag är inte speciellt insatt i hästen nu eftersom jag också har ”vilat” ett tag från hästarna eller ja, i några månader rättaresagt. Så inte nog att han skulle sättas igång bara, det är ju faktiskt både jag och hästen som måste sättas igång. Dessutom fick min kära mor för sig att byta bett strax innan dom skulle åka neråt i landet, och så vitt jag vet så har Mackan aldrig ridits på hackamore förut. Men det gick mycket bättre en vad jag trodde att det skulle göra. Jag trodde nämligen att han skulle springa lite som han ville och titta på molnen, som en steloppererad giraff ungefär. Men det gick fint, han lyssnade jätte bra när jag skulle ta tillbaka honom, problemet var ju bara att få fram honom. För just nu är han som en trotsig tonåring i sina ”bästa” dagar. Försöker man skänkla fram honom så tjurar han bara, men går inte fram ett dugg och om man lägger på spöt en aning så kickar han som en brunstig märr. Men förutom det så var han faktiskt samarbetsvillig och verkade vara rätt så glad över att äntligen få röra på fläsket igen. Men eftersom att han stått ett tag och jag inte heller är i toppform så tog vi det lite lugnt och gjorde mjukgörande övningar i ca 40 minuter, mest skritt men även några travsteg här och där.

/ Amanda

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: