Först ridning sedan Stefan

Hade en tid hos Stefan 13.00 och bestämde mig för att rida innan jag åkte iväg med Mackan. Red i paddocken och tränade lite på skänkelvikningarna så som Isabel och jag gjorde härom dagen: skritt rakt in på diagonalen, flytta undan för skänkeln i skritt, övergå till trav när Mackan förstår vad det är som krävs av honom. Gjorde det ca fyra gånger i varje varv och några skänkelvikningar blev rätt ok, men det är svårt att säga när jag inte har någon spegel att titta i. Ofta så flyttar Mackan jättebra i skritten, men när det blir dags för trav så fattar han ingenting. Frågan är om jag ändrar min ridning så att vikt, ställning eller skänklar ändras? Ingen aning – jag får be någon att titta extra noga vid något tillfälle. Provade också att gå in på diagonalen i trav direkt, och det fungerade rätt bra i vänster varv men var svårare i höger varv. Som vanligt blev jag lite sen och fick rätt bråttom för att svampa av Mackan och göra klart honom för avfärd till Stefan, men vi hann som tur var.

Stefan konstaterade direkt att Mackan har en rejäl muskelbristning på vänster sida av halsen. Mackan hade dessutom kotor i halskotpelaren som låg lite hur som helst verkar det som, för när Stefan böjde honom snabbt och rejält åt vänster så lät det som om man bröt av ett knäckebröd. Fy! De körde chockvågor på ett par olika ställen på vänster sida av halsen samt på vardera sida om korset. Tydligen var det lite vajsing på korsbensleden också enligt Stefan. Så nu lär jag ha en häst i ”skick som ny” och det vill bara till att underhålla det som Stefan och Pia fixade till. Jag skall godisstretcha före varje ridning och dessutom massera med liniment och göra manstretchen varje dag i åtminstonde tre veckor. Puh! Stefan sa att Mackan säkert kommer att kännas lite stel i uppåt en sex veckor.. Det skall bli spännande att rida i morgon och känna hur Mackan känns i ridningen efter behandlingen. Hoppas att det blir bättre snabbt!

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 50

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

2 reaktioner till “Först ridning sedan Stefan”

  1. Varför hade han en muskelbristning? Den borde väl ta tid att läka? Lät som om det var mycket att åtgärda. Ingen förklaring till varför det blir dessa problem?

    Gilla

  2. Det som tidigare har varit med Mackan är att han springer som en tok i hagen och går omkull emellanåt – han har liksom ingen koll riktigt.. Den här gången misstänker jag att han drog halsen den dagen när han hoppade ut ur hagen, för problemet med tungan och det andra dök upp ett par dagar efter. Jag hoppas att han lugnar ner sig i takt med att åren går, och det har faktiskt blivit färre skador det senast året – tack och lov!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: