Pisspass!

Fick en idé om att försöka ta bort Mackans tics med hjälp av en tungsticka eftesom jag misstänker att han kommer att fortsätt leka med tungan – både under ridning och i boxen, så jag åkte förbi Börjes och köpte en tungsticka i gummi. För att underlätta så köpte jag också ett lite smalare bett som tungstickan kunde sitta på för jämnan. På väg till stallet så slog det mig att det förmodligen skulle bli för mycket med tungstickan i Mackans redan trånga mun, men jag gav det ändå en chans. Märkte direkt att Mackan inte gillade det han fick i munnen, men å andra sidan så brukar han stå och gapa en stund efter det att han är tränsad. Satte nosgrimman riktigt löst, kmen bestämde mig på väg ner till manegen att ta bort nosgrimman helt och hållet för att underlätta för Mackan. Jösses vad han gapade! Han var inte alls nöjd med anordningen i munnen och efter en stund så kändes han väldigt konstig i munnen och när jag då tittade efter så visade det sig att han hade tryckt runt hela tungstickan så att den pekade framåt/utåt istället för bakåt. Typiskt Mackan! Jag satt av och tryckte gummibiten rätt igen, satt upp och började rida. Det tog inte många minuter förrän han hade tryckt fram den igen. Jäkla häst! Fixade den rätt igen utan att sitta av och började rida. Samma sak hände igen. Då blev jag så jäkla trött på hela tillställningen att jag hoppade av hästen och gick med raska steg upp till stallet igen, skickade in hästen i boxen och åkte hem. Valet i det läget stod mellan att åka hem eller att göra korv av hästen.. Jag valde som tur var att åka hem. På vägen hem så hade jag gärna kört över en cyklist eller något annan som inte uppförde sig i trafiken, men som tur var så uppbenbarade sig inte rätt tillfälle. Mötte sonen på vägen och han fick sig en skopa för att han inte körde tillräckligt långsamt på mopeden i området. Stackars Axel.. Satt på kvällen och Googlade allt om bett, tungfel och trånga munnar utan att direkt hitta något matnyttigt. Tänk om det ändå hade funnits bettutprovare på samma vis som det finns sadelutprovare. Så smidigt det hade varit. Frågan är om jag inte måste köpa ett tunt bett med en fast tungsticka på för att det skall ta så lite plats som möjligt i munnen.. Letandet fortsätter.

Lev väl!

P_6631311.jpg (250×250)

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

En tanke på “Pisspass!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: