Mugg & lymfangit

Jäkla skit. I dag när jag kom till stallet så såg jag att Mackan var rejält tjock i vänster bak, från kronranden upp till hasen. I karleden hade muggen fullständigt exploderat och jag misstänker att misstaget från min sida var att sätta på Helosan i går kväll. Jag hade ju läst och hört att man skall ha mjukgörande på, så jag satte på lite i går kväll. Senare på kvällen läste jag att man INTE skall ha på feta salvor eftersom det då kan vara en extra gynnsam miljö för bakterier och svamp under salvan. Typiskt. Trots att jag hade tvättat riktigt noga med Klorhexidinshampo innan så blev det mycket sämre. I dag fick jag lägga jättemycket tid på att tvätta och skrubba med Klorhexidin igen för att få bort alla små äckliga skorpor i karleden. Efter det torkade jag riktigt någa så att det skulle vara så torrt som möjligt innan jag smorde rapsolja i karleden. Rapsolja är tydligen ok att sätta på enligt källor på Internet..

Ringde till disktriktsveterinärerna för att stämma av lymfangiten och fick till svar att om hästen inte har feber så kan jag vänta med veterinär till dagen efter. Vi har nämligen en veterinär i stallet som kommer riktigt tidigt på morgonen, och jag hoppas att hon kan ta en titt på Mackan i morgon bitti. Mackan hade ingen temp så jag avvaktar morgondagen. 

Som följd av det här så fick Mackan vila i dag, för det kan inte vara skönt att gå med det svullna och spända benet. Hoppas att han får hjälp i morgon. Frågan är bara var jag gör av honom? Ut i den leriga hagen känns inte som ett alternativ.

Lev väl!

 

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: