Tömmar och tungfelsbett

Det är precis som jag trodde! Mackan har överlistat tungfelsbettet. Nu får jakten på en lösning tas upp igen.. Kandar? Tungfelssticka i metall? Inte vet jag.. Får testa mig fram.

När jag tömkörde i dag så gick han bra till en början, men ganska snart så kände jag att han blev tyngre och tyngre i handen – ett tecken på att tungan är över bettet. Det är ju lite jobbigt med en häst som går som ett lokomotiv när jag själv hänger och dinglar i tömmarna bakom.. Fick ta in honom på volten och låta honom gå runt där i både trav och galopp. Såg att han inte fick med sig höger framben så långt fram som han brukar, så jag misstänker att det är någon muskel som spökar igen. Det kan förklara varför han snubblade så många gånger i går. Avbröt tömkörningen mycket tidigare än planerat eftersom han ändå inte gick bra och att det inte gick att tömköra ”på riktigt”.

Masserade musklerna som lyfter frambenet så får vi se om det kan göra någon skillnad. Det syns bara i skritten och känns inte när man rider, vilket borde tyda på att det inte är så allvarligt. 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 30

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

2 reaktioner till “Tömmar och tungfelsbett”

  1. Så jobbigt att han inte accepterar bettet utan lägger tungan över.Natalie gjorde det en gång och det var ganska läskigt, hade ju inget alls att rida på då.
    Du måste få hjälp med detta så han slutar.

    Gilla

  2. Frågan är vem som skall hjälpa..? Har lusläst Internet, pratat med tandläkaren, veterinären och folk i stallet, men ingen vet. Lite jobbigt är det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: