Mycket att fixa till..

Dags för Mackan att få nya skor, och när jag säger att jag har ytterligare en ny hovslagare så tänker ni nog att jag inte är riktigt klok. Vi hade samma hovslagare i 10 år, så jag brukar inte byta så ofta – förrän nu.

 

I dag var det Peter som skodde och han hade med sig Kjell som experthjälp. De tittade ordentligt på Mackan och diskuterade hur han såg ut och vad som behövde justeras. I och med att Mackan står in under sig med frambenen så ville de flytta bak skon, lägga ut skon bak och runda av tån för att ändra tyngdpunktens centrum i hoven. Låter logiskt tycker jag. Kjell verkade hovarna och Peter slog på skorna. Om jag inte minns fel så verkade Kjell ner insidan lite extra på ena framhoven också, men jag minns inte riktigt syftet med det. De pratade om att lägga in kilar i bakskorna, men bestämde sig för att avvakta med det tills nästa gång. Hovväggarna är lite konkava på insidan bak, vet inte om det kanske beror på de tunna hovväggarna. Som kompensation för det så blev skorna utlagda rejält på insidorna bak och nu hoppas jag verkligen att han klarar av att gå utan att trampa av sig bakskorna. Peter funderade på om han skulle lägga på plast för att föhindra att Mackan trampar av sig skon, men jag skall se om jag kan köpa boots som är stora nog att gå ända ner till marken – fast frågan är om det hälper.

 

Mackan har sorgligt dåliga/tunna hovväggar och har haft det sedan han var fyra år. Jag har gett honom Biotin och andra kurer men inget har tyvärr hjälpt. I dag fick jag tipset om Joint Steel och att den skulle vara riktigt bra. Den innehåller tydligen väldigt många olika substanser som hjälper till på olika sätt, och då inte bara hovarna. En stor tunna som varar i ett år kostar ca 700 kr – inte så dyrt om man jämför med mycket annat som finns att köpa. Skall nog ta och beställa det. 

 

Jag räknar kallt med att Mackan är varm i fötterna i morgon, så någon ridning är inte inplanerad. Dessutom tyckte Peter att Mackan bör få ett par dagar utan ryttare på ryggen för att hitta sin balans. Skulle ha tränat på söndag, men kan inte bestämma mig om jag skall ställa in den och longera eller tömköra istället i och med att Mackan lär vara ovan vid sina korta tår.

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

En tanke på “Mycket att fixa till..”

  1. Hoppas det blir bra nu. Låter som om de har studerat honom noga och hittat en lösning. Kjell hade jag som hovslagare för 35 år sedan. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: