Lastning utanför – problem innanför.

Var riktigt peppad efter att ha sett många tävlande ekipage i div I på förmiddagen så jag tänkte rida ett pass i manegen och jobba lite extra med traven – övergångar, tempoväxlingar och mellantraven mm. Som så många gånger tidigare så blev det inte alls vad jag hade planerat eftersom det var några som försökte lasta en häst precis utanför manegen samtidigt som jag försökte rida. Väggarna i manegen är tunna och längst upp är det enbart nät, så gissa om det hördes igenom! Det dundrade och brakade, det krasade i gruset och emellanåt var det en gapande/vrålande mansröst som hördes. Mackan var av och till helskärrad! Fick arbeta riktigt länge i skritt och sysselsätta honom med lite hjärnaktivitet för att han inte skulle fokusera på det som hände utanför, men trots det så fick Mackan några spel när det blev riktigt brötigt utanför. Försökte trava lite, men Mackan var så otroligt spänd att det inte gav något så jag fortsatte med skritten ett tag till. Efter ca 40 minuter så fick de äntligen på hästen och jag fick en stunds ridning i trav och galopp innan det var dags att avsluta. Det blev ju inte riktigt det travarbetet som jag hade planerat, men jag red travdelarna i LA:3 så att jag får lite kläm på dem.


Lev väl!

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

En tanke på “Lastning utanför – problem innanför.”

  1. Det är ju inte så lätt att rida när hästen inte kan koncentrera sig, och inte vi ryttare heller.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: