Kondition och styrka i uppförslut.

Ibland, eller ganska ofta, blir det inte som man har tänkt sig. Planen var att jag skulle åka ner till Lotta och Häxan för att rida ut tillsammans med dem och klättra i Lottas suveräna backar och hoppa lite i skogen, men maken behövde bilen för att åka till veterinären med en av hundarna så jag fick hålla tillgodo med det som terrängen hemma erbjöd. Det är inte så mycket terräng att tala om vid stallet, men det finns en sommarhage som man kan rida i nu när det är lite torrare i marken. Hagen är rätt sluttande, men längst upp är det lite plattare och där finns det möjlighet att galoppera fram och tillbaka.

 

Jag började med att skritta fram i grusgropen och efter det så tog jag den branta stigen upp till sommarhagen. Mackan fick skritta långsamt hela vägen upp och han tyckte nog att det var lite jobbigt. När jag kom upp på den platta delen så galopperade jag hela vägen från höger till vänster sida av hagen, skrittade ner för sluttningen och fattade ny galopp bort till början av ”varvet” där den branta stigen kommer upp. Red samma runda tre gånger och bytte därefter varv för att då galoppera utmed nederkanten av hagen och upp för den lite svagare sluttningen. Vid det laget flåsade Mackan lite, så jag travade bort till stället där det var dags för skritt ner till början av ”varvet”. Red den rundan tre gånger också innan jag skrittade ner för den branta stigen i snigelfart och skrittade av genom att gå två varv runt alla hagarna. Avslutade det hela med att stretcha ordentligt både fram och bak samt halsen och ryggen. Det här måste jag göra fler gånger! De dagar då regnet vräker ner så får jag satsa på studs i manegen istället.

 

Nöjd med dagens ridning åkte jag hem för att äta LCHF-pannkakor och dricka en kopp kaffe.

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: