Ökad intensitet.

Jag såg Elin rida Ullas 7-åring för några dagar sedan och insåg då att jag är alldeles för mesig i min ridning. Elin jobbade hästen länge och väl i galoppen och faktum är att den har musklat sig jättefint på relativt kort tid. När jag rider så brukar jag inte galoppera riktigt så mycket och inte på samma sätt med tempoväxlingar under en längre stund, men det skall bli ändring på det nu. 

 

I dag hade jag fokus just på galoppen, så efter den sedvanliga uppvärmningen så blev det rätt mycket galopp. Jag arbetade med tempoväxlingar samt att samla upp honom efter mellan- och ökad galopp, vilket går si så där.. Ibland fungerar det och ibland inte. Jag red ganska mycket i kort galopp och gick in på mindre volter utmed långsidorna och jag märkte då att han blev lite trött – han blev väldigt låg i formen och det gick inte riktigt att få upp honom igen. Mer styrka behövs helt klart. Galoppen var mycket bättre i vänster varv i dag och jag misstänker att massagen och stretchningen har gjort sitt. Skönt. Avslutade passet med att rida igenom programmet som jag skall rida på tisdag och återigen slog det mig att jag fokuserar så mycket på vägarna och när jag skall göra vad att jag faktiskt glömmer av att rida. Måste skaffa mig mer rutin..

 

Lev väl!

skratta_hasten_du_onskar_vad_vykort-p239194349610701669envli_400.jpg (400×400)

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Hög
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: