Genomskådad av veterinären! :D

I dag var det alltså dags för Mackan att göra ett besök hos veterinär Florian Lackner på Särö Hästklinik för en koll av statusen. Mackan har ju haft diffusa problem lite här och var och är kollad av både kiropraktor och osteopat innan, men för säkerhets skull så ville jag också ha ett utlåtande av en kunnig veterinär.


Jag fick börja med att gå och springa med Mackan i gången och efter det fick jag longera honom på hårt underlag – först på stor volt och därefter på en liten volt. Därefter in i gången igen för att springa rakt fram igen. Efter det så böjde Florian höger fram, först lågt och sedan högt, och därefter kom han med ett utlåtande: Mackan har massa konstigheter i ländryggen och i korset, han är sned och han belastar nog höger fram lite extra för att kompensera. (Anledningen till att Florian böjde höger fram var för att han tyckte sig se att Mackan markerade aningens liiiiite på höger fram vid longeringen.) Florian vill att jag skall rida på som vanligt i 14 dagar och att jag också skall försöka hitta något riktigt duktig som kan rida igenom Mackan 1-2 gånger per vecka. Han sa ”du är säkert duktig som ryttare, men jag tror att du är för snäll i din ridning och därför inte får fram hästen ordentligt”. Huvudet på spiken! Han måste ha sett det på både Mackan och mig, att vi har det rätt mysigt tillsammans och är tämligen avslappnade båda två :)) Genomskådad! Faktiskt lite roligt att han såg det, men det var ingen nyhet för mig. Jag har ju pratat med Elin om att jag måste bli tuffare i min ridning, eller som Elin uttryckte det ”bli lite mer elektriska”. Sant. Vi jobbar på det..


Jag skall tlllbaka till Florian om 14 dagar och då skall han se hur Mackan har reagerat. Visar han mer på höger fram så kanske man får välja att behandla, men om han inte visar mer än vad han gjorde i dag så är det nog bäst att låta bli att behandla i och med att Mackan är så jämn och fin som han är. Florian medgav också att han älskar sina kanyler och att behandla med sprutornas hjälp och att han i dag nästan fick bita sig i handen för att låta bli att ta fram kanylen och ge Mackan några sprutor. Orsaken till att han inte ville behandla Mackan i dag var att om man behandlade några punkter i dag så är det möjligt att man framkallar ännu mer problem, vilket är synd eftersom han ändå fungerar bra och är så jämn som han är. 


Eftersom Elin är på bröllopsresa (?) och inte kommer tillbaka förrän om en vecka så måste jag hitta någon annan som kan elektrifiera Mackan några gånger, och den som jag tror är bra på det är Gustaf. Hoppas att han har möjlighet att hjälpa mig, men i annat fall tar jag gärna emot tips på personer i närheten som är bra för ändamålet.


Lev väl!


 

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: