Hos Tobbe Larsson i Skåne!

Frillesås rid- och körklubb ordnade en resa för alla funktionärer ner till Skåne och Tobbe Larsson och självklart ville jag hänga med. Jag har sett nästan alla avsnitt av Ponnyakuten och jag tycker att Tobbe har otroligt bra tänk kring hästar och hästhantering. Jag inser att jag inte bara är hästnörd utan också lite nördig vad det gäller Ponnyakuten.

 

Bussen gick från Frillesås vid 10-tiden och jag satt bredvid vännen Lotta som jag tyvärr inte träffar så ofta nu för tiden. Gissa om vi hade något att prata om? Vi babblade konstant i över 7 timmar om allt möjligt. Supertrevligt!

 

På Sjörup prästgård togs vi emot av en kille som visade oss in i manegen för att ta lite fika. Tur att jag hade tagit kläder efter väder för det var riktigt kallt! Det dröjde inte länge förrän Tobbe kom in och pratade med oss och jag tror att vi alla som satt där kände det som om vi redan hade träffat Tobbe och redan kände honom, och det hade vi ju – fast enbart via tv. Tobbe berättade att vi gärna fick gå och hämta mer fika och röra oss under tiden som han arbetade med hästarna eftersom de ändå inte bryr sig. Han tycker att vi är alldeles för mesiga och utsätter våra hästar för alldeles för lite – ju mer man utsätter hästarna för och ju mer man tränar dom desto mindre bryr de sig. 

 

Tobbe startade med att ta in Nicke i manegen och visade oss hur han generellt arbetar med sina hästar. Nicke fick visa några av de konster som han kan och vi fick ställa frågor under tiden och Tobbe förklarade och berättade så att vi skulle förstå. Inspirerande. Tobbe visade också hur hans kroppsspråk och de sk pekpinnarna påverkar hästarna och deras energi. Tobbe gillar när hästarna visar att de är glada och påhittiga och inte bara ställer sig i mitten och glor. Nicke var ett bra exempel på en pigg och glad häst! Han hoppade runt, bockade och galopperade tills dess att Tobbe kallade in honom och då kom han direkt. Jag inser att jag har mycket att arbeta med bara vad det gäller inkallningen.. Efter Nicke så tog Tobbe in en megastor Frieserhingst. Den väger nästan 1 ton och hade låååånga flätor i manen. De måste ha flätor i manen på hästarna för annars förstör leran manen och då blir det typ ingen man kvar. En otroligt maffig häst som dock inte var lika arbetsvillig som Nicke. Den här hästen var av lite mer latare modell enligt Tobbe. Kul att se hur olika de var. Den här hästen tittade på Tobbe och uttryckte ”är vi klara snart?” medan Nickes uttryck var ”vad skall vi göra nu?”.

 

När visningen var klar så berättade Tobbe många intressanta saker om bl a Ponnyakuten och om dem som söker till Ponnyakuten. Han sa att det var ca 1500 ungdomar som sökte till årets Ponnyakut och av dem så var det ca 50 som fick komma till casting, och av dessa 50 så var det endast 8 som fick komma till Sjörup. Om det är 1500 som söker – tänk då hur många det är som har problem och som inte söker.. Tobbe berättade också att han får kämpa med tv för att få med rätt innehåll i programserien. (Tv vill tydligen ha lite mer gulligull och inte visa så mycket av det som är farligt och riskabelt.) Tobbe hade gärna sett att man gjorde en lång programserie om t ex bara lastning eftersom det är ett stor problem för många och det finns inte utrymme i Ponnyakuten att få med allt.

Avslutningsvis så fick vi gå ut och träffa kamelen Sven. En sådan bjässe! Tobbe berättade att Sven hade kostat honom tre stalldörrar och en borttaget innertak i stallet, allt för att Sven har vuxit och skall få plats i sin box. Jag skall nog inte köpa en kamel i alla fall..

Det var så otroligt intressant att lyssna till vad Tobbe hade att berätta och han var så personlig och tydlig i det han sa. Tänk att få känna Tobbe privat – det hade varit något! Jag köpte i alla fall en DVD, så nu kan jag titta på Tobbe och hans hästar när jag vill (och jag stod i kön tillsammans med alla barn för att få en autograf). Mackan kommer att få sig en grundkurs i frihetsdressyr och det skall bli så roligt och spännande att sätta igång. 

 

Lev väl!

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: