Muskelbristning, vila och promenader.

Nu har jag varit riktigt slarvig med att skriva, men jag har liksom inte riktigt haft motivation till vare sig det ena eller det andra. Det har varit mycket på jobbet, vilket har tagit sin tid, och dessutom har jag inte riktigt varit nöjd med Mackans högerbog. Den 19/12 var jag med Mackan hos Stefan Andreasson som då konstaterade att Mackan hade en muskelbristning i vänster biceps. Konstigt, jag har ju hela tiden varit fokuserad på högerbogen eftersom det är den som inte har rört sig som den borde. Stefan förklarade det hela med att bristningen har medfört att Mackan har fått ont när vänster framben rört sig bakåt och för att kompensera det så har han satt ner höger fram snabbare än han borde eftersom han har velat avlasta vänster biceps. Låter vettigt, tycker jag. Det har ju bara synts i skritten (fast Stefan såg det även i traven) och det beror säkert på att rörelserna är kortare i trav och galopp än i skritt. Stefan sa inget om hur jag skulle rida när jag kom hem, så jag lät Mackan vila ett par dagar och så frågade jag Magnus, kiropraktorn/osteopaten, hur de gjorde med sin häst när han hade muskelbrisning. Rekommendationen var att ta det lite lugnt i ca 14 dagar, mest promenader och skrittarbete så att bristningen kan läka ordentligt innan muskeln belastas igen. Och så har jag gjort. Förutom skrittarbete och promenader så har jag masserat båda biceps och haft på liniment efteråt.

 

När jag promenerade med Mackan senaste gången så bockade han på stället och stod på bakbenen, så det är nog dags för lite lättare travarbete.

 

Tyvärr medförde det här att jag missade den inbokade tömkörningsträningen för Anders Eriksson.. 😦

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: