Bommar och hinder = kul.

Torsdag och dags för markarbete. Den här gången var det jag som hade fixat övningarna och valet föll på två Hippson-övningar:

1. 3 galoppbommar med 4 eller fler galoppsprång emellan bommarna.

2. Övning för gröna ryttare eller unga hästar.

 

Vare sig jag eller Helene är rutinerade på det här med bommar och hinder, så jag tänkte att det säkert var övningar som passade oss. Galoppbommarna var en prövning för oss och fyra galoppsprång var det inte tal om – snarare fem (om vi hade en bra galopp i våra ögon sett). Helen kunde klämma in ännu fler språng på sin välutbildade dressyrhäst 😉

 

Hoppövningen innebar tre travbommar framför ett litet hinder och man skulle dessutom ha koner framför och bakom hinder så att man fick en rak linje. Efter hindret skulle man växla mellan att rida höger och vänster för att därefter fortsätta i en jämn galopp över diagonalen och över en bom. Först när man kom ut på spåret igen så skulle man bryta av till trav. Första svårigheten blev att landa i rätt galopp och jag försökte tänka på vad Amanda fick träna på när hon hopptränade, men det var nog mer tur än skicklighet när vi landade i rätt galopp. Efter en stund kom hoppryttaren Emelie in i mangegen och gav oss några bra tips, vilket förändrade saken. Vi skulle tänka på att se åt det hållet som vi skulle rida efter hinder samt ha stöd i den blivande yttertygeln. Vilken skillnad det blev! (I övningen stod det att man skulle titta rakt fram över hinder..) Emelie sa att det är inte samma saker som fungerar för alla, och att man får testa sig fram till vad som fungerar. Hur som helst – kul var det! Nu skall vi bara följa upp det här, för när vi kan landa i rätt galopp så blir det till att hoppa bana. DET skall bli kul!

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: