Testade Chambon.

För rätt länge sedan så köpte jag en chambon efter det att jag fick ett infall om att en sådan säkert var bra att ha, men den har bara legat eftersom jag inte har sett att jag har haft användning för den. I vanliga fall sätter jag linan genom inre bettringen, över nacken och fäster i yttre bettringen och på så vis får Mackan ett lätt tryck på nacken som gör att han sänker huvudet och arbetar bra med ryggen, men i dag ville jag testa chambonen. Faktum är att jag gillar nog mer att ha linan över nacken för nu reagerade Mackan rätt starkt på att han fick tryck över nacken samtidigt som han fick tryck på bettet. När han skrittade så gick det rätt bra, och jag lät honom skritta ganska länge för att han skulle vänja sig, men när han skulle börja trava så fick han fullständigt spel. Han galopperade fram, stannade, backade, kastade sig åt sidan för att därefter göra om allt efter det att jag manade på honom framåt. Jag gav mig inte utan såg till att han gick framåt (även om det tog lite tid) och efter en stund så fattade han vad det var som gällde. Lät honom trava på en stund och finna sig till rätta innan jag skrittade av. Frågan är om chambonen kommer att användas igen? 

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 40

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: