Travbommar och bakbensaktivitet.

På schemat stod det uteritt, men som vanligt hade jag fullt upp hemma och kom iväg lite sent till stallet och valde då att rida inne istället. För att få lite variation så la jag fram tre travbommar och höjde upp dem i ena sidan så att Mackan skulle få lyfta på benen ordentligt. För några dagar sedan så mätte jag min ena fot och räknade ut att jag behövde 4 fötter + 10 cm för att få ett bra avstånd mellan travbommarna och det har fungerat riktigt bra. Från och med nu behöver jag inte sitta av för att justera avstånden mer.

 

När jag red så hade jag fokus på övergångar och tempoväxlingar för att få över Mackans vikt mer på bakbenen. Till en början så var han riktigt stretig och tråkig i munnen, men när han väl kom igång så hade jag en samarbetsvillig häst som var i samma koncentrationsbubbla som jag var i. Han meckade inte med tungan utan låg lika jämnt i båda tyglarna. Härlig känsla. I det läget hade jag kunnat rida på hur länge som helst, men samtidigt så kunde jag ju avbryta när det gick som bäst.

 

Tre bra saker:

1. Jag la fram travbommar.

2. Jag hade mycket Karin-tänk i ridningen.

3. Jag lyckades få Mackan dit jag ville i fråga om form och aktivitet.

 

Att förbättra:

Önskan finns att komma till riktig ridning tidigare i ridpasset.

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: