Svårare än vad det ser ut att vara..

Bråttom, bråttom i dag. Snabbade mig från jobbet till stallet för att hinna till vår gemensamma markarbetesträning. I dag var det jag som ansvarade för övningarna och jag hade valt ut tre som gick att kombinera ihop så att det blev två. Jag tänkte också på att övningarna skulle kunna ridas antingen i ström eller att olika ryttare skulle kunna rida olika övningar utan att vara ivägen för varandra. 

Alla övningarna var hämtade från Hippsons ridövningar och första övningen var fyra koner  på en volt (som en klocka) med två bommar inuti. Volten var ca 12 m i diameter och övningen kunde ridas i både skritt, trav och galopp. Övning två och tre bestod av grupperade travbommar utmed ena långsidan och det var ca 15 m mellan grupperingarna. Den ena bomgruppen bestod av fem bommar där varannan var upphöjd och låg på liggande sockerbitar. Den andra bomgruppen bestod av fyra bommar som låg på marken. Bommarna kunde ridas i skritt eller trav och det var ca 1.10 mellan bommarna. Det gick rätt bra att rida volten med konerna i trav, men i galopp så blev det genast svårare – framför allt i vänster varv i och med att Mackan inte släpper i vänstersidan (pga tungan). Beträffande bommarna så var det inga som helst problem med de som låg på marken, men det blev genast lite jobbigare för Mackan att lyfta benen när det gällde de upphöjda bommarna. Slappis! Följden blev att jag fick hoppa av och på ett antal gånger för att lägga tillbaka de bommar som han drösade ner.. 

Faktum är att övningarna verkar enklare när man ser dem på papper.. I verkligheten skulle jag behöva någon som stod på marken och hjälpte mig lite på traven (samt lyfte upp bommarna), så jag funderar starkt på att åka på ”riktig” träning utöver vår hemmaträning. Måste bara ha lite koll på plånboken så att inte alla pengar rinner iväg för fort. 🙂

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 75

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: