Träning för Karin Öljemark.

Äntligen lördag och träning igen! Jag hade sista tiden på dagen och jag hade all tid i världen att förbereda både mig och Mackan. Fördelen med att vara sist var dessutom att det var väldigt lugnt när jag skulle rida. Inga som kom och inga som gick och inga som stod och drog i transportskyddens kardborreband så att det ekade mellan väggarna. Både jag och Mackan kände av lugnet och det var riktigt skönt att han inte var så spänd som tidigare gånger.

Efter framridningen så fick jag fokusera på att hitta takt och balans och få honom avslappnad helt och hållet, vilket inte tog så särskilt lång stund. Jag fick arbeta med tempoväxlingar i dag också och jag fick flytta honom undan för skänkeln några steg – framför allt i vänster varv. Han är oftast inte eftergiven i vänstersidan vilket jag är övertygad hänger ihop med tungan, för när jag har ridit ett tag och han blir mer fokuserad på arbetet så försvinner joxet med tungan och eftergiften kommer som ett brev på posten. Skall fortsätta arbeta med det framöver. Det jag absolut måste träna mer på är mellantraven, för den är näst intill obefintlig. Jag fick till något som liknade mellantrav vid några tillfällen, så det finns i alla fall där, det är bara jag som skall lära honom/mig hur vi skall göra. (Får väl sätta Elin på det också..) Galoppen var helt ok, men samma sak där med mellangaloppen. Det känns som om han länger, men när jag ser det på film så kan jag med oerhörd ansträngning kanske ana något som liknar mellangalopp. Måste arbeta på ett bredare register och fler växlar i galoppen. 

Hur som helst så var det riktigt roligt att träna och Karin tycker att vi har gjort framsteg.

 

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 80

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: