Träning och tävling är absolut inte samma sak…

Ibland undrar jag vad det är jag håller på med. Jag lägger tusentals kronor på min hobby, jag kämpar och sliter i ur och skur (som så många andra), anmäler till tävling, tränar lite till, förbereder för tävling, putsar och förbereder, åker till tävlingen och rider mina program. Samma sak nästan varje gång: ”det går ju så mycket bättre på träningarna, så varför kan det inte gå lika bra på tävling?” 

Jag började dagen med att rida fram ute i ösregn på ett dåligt underlag. Ingen ursäkt, men ändå… När jag red in i manegen och började trava så kändes Mackan helt fantastisk! Jösses, vilken häst jag har. En sådan schvung i steget är det sällan jag känner, så jag kände mig verkligen förhoppningsfull. Den underbara känslan försvann så snart jag hade gjort halten och hälsat på domaren… Fattar inte vad det är som händer så snart jag kommer innanför dressyrstaketet. Ren LA:4 på endast 59,39%. Fick mest 6:or, en 7:a och några 5,5:or. Ja, ja, det är bara att bita ihop och komma igen (som vanligt).

Ca tre timmar senare var det dags för nästa start, en LA:3 i div II. Red inte fram särskilt länge och det kändes mycket bättre än på morgonen. Jag hade rätt bra flyt genom hela programmet även om det inte var helt klockrent. Visst, ett par missar hade jag redan identifierat under tiden jag red, men på det stora hela kändes det rätt bra. Fick protokollet och såg att jag endast hade skrapat ihop 61,57% – inte riktigt den känslan jag hade när jag red. Återigen ett gäng 7:or, en stor andel 6:or men också en 3:a i och med att Mackan bröt av när jag vände halvt igenom i den samlade galoppen. Typiskt. Ja, ja, det är bara att bita ihop och komma igen (som vanligt).

Pratade med Ammie, som såg LA:3, och hon tycker att min sits förändras väldigt mycket när jag tävlar, så det är något vi får börja med. Tills nästa tävling får jag väl träna på olika avslappningsövningar och andningsteknik så att jag kan rida lite mer avslappnat på tävling.

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Kategori: Stor häst
Arrangör: Nordhallands RK
Typ av tävling: Lokal
Klass: LA:3 2003
Procent (heltal): 61
Procent (decimal): 57
Lagtävling: Ja

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: