Programridning för Britt Hammar.

I dag var jag iväg och red LA:4 på programridning för Britt Hammar på Ligården i Fjärås. Snart är det ju tävling igen och det kan vara bra att höra hur Britt tänker kring bedömningen i det här programmet. Det kan ju vara bra att få lite tips på vägen som gör att jag kan skrapa ihop ytterligare poäng vid nästa start.

Jag red programmet och det kändes väl sådär, lite som när jag var i Kungsbacka i förra veckan. Vissa moment kändes bättre och andra mindre bra. Bedömningen var nog som vanligt lite snäll, för jag fick rätt höga poäng även på det som inte kändes så bra. Mest nöjd är jag med att jag fick 8 på såväl en bakdelsvändning som en skänkelvikning. Det jag behöver arbeta mer med är skritten och få den mer taktmässig hela vägen från H, genom bakdelsvändningarna, och vidare till A. (Mellanskritten fick jag bara 6,5 på och den brukar vara bättre.) Jag skall också tänka på att visa tydligare övergång där mellangaloppen övergår till arbetsgalopp och där ökad galopp övergår till arbetsgalopp. Britt tyckte att jag ”gled in” i arbetsgaloppen. Jag skall också försöka ha ett jämnare tempo, för precis som i förra veckan så är bjudningen ojämn. (Undrar om Mackan kanske var lite trött i musklerna efter gårdagens träning?) Halt-ryggning-galopp är också något jag måste träna mer på. I dag gick det inte lika bra som sist, men det kanske var så att jag ”råkade” tänka att Mackan skulle dra åt höger istället för att tänka att han skulle rygga rakt bakåt. Jag fick också tips om att lätta i händerna något efter ryggningen så att han kan komma fram i galopp och att det gör inget om det blir ett skrittsteg eller ett travsteg före galoppen. Jag fick också reda på att jag kan gena lite före den förvända galoppen så att vändningen inte blir så tvär, och det kan ju faktiskt underlätta en del. 

När jag fick rida om vissa moment efter det att jag hade fått tips från Britt så gick det mycket bättre, så nu återstår det att träna vidare och komma igen när det är tävling om ca 14 dagar. 

Lev väl!

Häst: Madam EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 80

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: