Studs, kiropraktor och foderbyte.

Nu var det riktigt längesedan som jag skrev, och som vanligt så tänker jag att det skall bli bättring. Får väl se hur det blir med det. De senaste veckorna har jag lagt mycket tid på att variera Mackans träning och försökt hitta mig själv i ridningen. Även om jag inte har tävlat särskilt mycket i sommar så är det ändå rätt skönt när det inte är några tävlingar kvar eftersom jag då kan fokusera ännu mer på att variera träningen. Visst skall man göra det annars också, men för min del så behöver jag extra fokus på dressyrprogrammen, form, sits mm. 

Förra helgen hängde Amanda med till stallet och då ställde jag fram två små hinder i paddocken som hon och Mackan fick hoppa. Gissa om han tyckte att det var roligt?! När Amanda började rida så var han som en Duracellkanin och hoppade hit och dit. Det var först efter en stunds ridning över bommar och hinder som han lugnade ner sig, men kul hade han. Amanda tyckte också att det var roligt, så pass roligt att jag lyckades locka med henne den här helgen också. I dag fick hon och Mackan hoppa studs, vilket var nyttigt för båda två. Vi började med att hon fick galoppera över tre markbommar och därefter lade jag upp sista bommen så att det blev två markbommar och ett räcke. Efter det lade jag upp även mittenbommen så att det blev en markbom och två räcken, och slutligen fick hon hoppa alla tre räcken. Till en början var Mackan riktigt på och drog iväg som bara den efter hinder, men blev lugnare efter ett antal gånger. I dag fick Amanda kläm på hur hon skulle få Mackan att landa i rätt galopp, vilket har varit ett litet aber innan. Alltid kul när det fungerar. 🙂 Som det verkar i dag så kan jag nog få med mig Amanda fler gånger, och det ser jag fram emot. Även om vi inte satsar på hoppträning så tänker jag att det kan vara bra för Mackans muskler och kondition att hoppa.

På eftermiddagen kom Magnus, kiropraktorn, för att ge Mackan en behandling. Det var som jag misstänkte: lite skit i ländryggen och en del i nacken. Egentligen satt det mesta från manken och framåt, men Magnus tyckte att Mackan kändes mycket fräschare på det stora hela än vad han har gjort på länge. Det är ju positivt. Får se om det hjälper att ha Mackan i grushagen nu, men mest troligt gör det det. Inget halt gräs att åka kana i…

För att göra det hela ännu billigare (not) så har jag även bytt foder (igen). Nu lämnar jag St Hippolyt och går över till Dodson & Horrels Build Up Mix för att se om det kan göra någon skillnad i muskelmassan. Hippolyten ges i relativt små mängder, så nu blir det till att öka upp och ge nästan tre gånger så mycket, vilket bör göra skillnad. 

För egen del så har jag snurrat till det mesta just nu, men det kan bero på att jag inte har tränat regelbundet det sista. Nu vet jag inte riktig vad jag gör… Fokus ligger i alla fall på att Mackan skall gå fram för skänkeln ordenligt och att jag skall höja tempot för att få igång bakbenen – Ammie säger att jag rider alldeles för långsamt och det ligger nog något i det. Jag kan uppleva att jag har ett rätt bra tempo, men när jag ser mig i spegeln så förstår jag vad hon menar. Nu skall jag bara få det till en vana att rida med mer aktivitet…

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Hög
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: