Lugn vecka.

Nu har det gått en vecka sedan jag fick ringa ut veterinären på grund av koliken och Mackan verkar vara ok i magen igen. Det gick rätt snabbt att stabilisera magen i och med att han fick ett grovfoder han åt och dessutom fick Quickfix i 5 dagar. Nu äter han som vanligt och han har ingen diarré längre. Flera hästar i stallet börjar få bättre magar nu, men det är ändå några som fortfarande är lösa i magen. Hoppas att det vänder även för dem inom kort. Det pratas om huruvida det beror på hösilage, vatten eller bakterier, men det är det ingen som med säkerhet kan säga. För egen del tror jag på hösilaget i och med att Mackan åt så snart han fick nytt hö att äta. Klockrent att det gamla inte var tjänligt. 

För att Mackan skulle få en chans att återhämta sig på bästa sätt så lät jag honom vila både söndag och måndag. Tisdagen skrittade jag i 45 minuter, onsdagen longerade jag i sammanlagt 40 minuter i alla tre gångarterna (mycket skritt), torsdagen red jag ca en timma och då ett lättare pass och i fredags skrittade jag ut och passade då på att klättra lite. I och med att han har ätit ordentligt hela veckan så ökar jag intensiteten nu och fodrar med full giva. Hoppas att han kan runda till sig lite på rumpan nu. När jag var på Husaby för knappt ett år sedan så var han riktigt fin över både rumpa och rygg och då hade jag ändå mest skrittat/promenerat honom, och jag är helt övertygad om att det grovfoder vi hade då innehåll både mer MJ och protein. Trist när grovfodret inte är tillräckligt utan att jag måste köpa (dyra) tillskott för att nå önskad effekt.

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: