Tömkörning enbart i vänster varv… :(

Började dagen tidigt i stallet i och med att jag hade frukostmatning och utsläpp av hästarna i stallet.  Svinkallt och snorhalt, men tack vare bra kläder och ett par gamla sporrar till skorna så gick det bra att ta sig fram på den isiga gårdsplanen mellan hagarna. 

Förra helgen när jag hade utsläppet så planerade jag lite fel och fick väldigt ont om tid för tömkörningen i och med att jag skulle luncha alla hästarna, så i dag tänkte jag om och tänkte rätt (trodde jag). Gjorde i ordning Mackan och gick i god tid ner till den delvis frusna manegen för att tömköra och upptäckte till min glädje att spåret och volten längst ner i manegen var helt ok för ändamålet. Började med att gå på spåret, göra volter och serpentiner mm. Oftast får jag till det rätt bra men ibland blir det missförstånd och Mackan kan gå åt ett helt annat håll än vad jag har tänkt. MEN övning ger färdighet. 

När det var dags för trav och galopp så fick han gå på volten och det gjorde han med besked. Brallade loss rejält ett par gånger och i det läget var jag tacksam att jag inte satt på honom… Det var mycket energi i kusen och det kändes bra att han fick jobba av sig på tömmar istället för att ha mig på ryggen. 

Rätt vad det var kom A in i manegen och sa att hon skulle ta bort cavalettihindret som jag hade planerat att Mackan skulle på gå över ett antal gånger avslutningsvis. Jag svarade att jag skulle använda det och att jag hade ca 20 minuter kvar för att kunna avsluta min tömkörning. En kort stund verkade det som om jag fick den tiden och jag fortsatte tömköra. Så fel jag hade. Efter några minuter öppnades porten och in kom 4-hjulingen med efterföljande harv. Va? Gick det verkligen inte att vänta en kort stund? Vare sig harvning eller saltning var kommunicerat tidigare så det hela gjorde att jag blev riktigt irriterad. Med Mackan fortfarande på töm fick jag mer eller mindre kasta mig ur ridhuset i och med att han spände till rejält när 4-hjuliingen kom in, och i det läget hade jag ingen som helst lust att stå kvar med risk för att han skulle kasta sig iväg innan jag hade fått loss tömmarna. Frågan jag fick var: ”Har du inte läst på Facebook??” (Jo, senast vid 10-tiden.) Faktum är att jag blev skitförbannad över att de inte kunde vänta den stunden jag behövde för att bli klar. Jag hade inte sagt något om det hade varit kommunicerat i god tid om att de skulle salta och harva, för då hade jag självklart planerat efter det. Det verkade tyvärr som om ingen av dem hade förståelse för det och jag är övertygad om att om samma sak hade hänt någon av dem så hade de reagerat precis som jag. Alltså han jag bara jobba Mackan i vänster varv på töm och fick därefter ta en promenad för att skritta av. 

Deras inlägg på FB om saltning och harvning lades ut ca 30 minuter före det att de skulle börja, och då hade jag redan lämnat FB för att göra iordning min häst för dagens tömkörning. Lite kort varsel kan jag tycka…

Så, nu har jag skrivit av mig och lämnar det bakom mig – hoppas bara att det inte händer igen. 😉

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 20

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: