Bilder på hur utslagen på Mackans huvud såg ut och ser ut idag.

I somras fick Mackan fruktansvärda soleksem i ansiktet. Det började med bläsen som blev röd, tappade päls och blev alldeles sårig. Senare så började han få fläckar även på andra ställen i ansiktet, men mest runt ögonen. Till en början var det små utslag med gråaktig färg som så småningom blev hårlösa ljusa fläckar. Några av dem blev till och med som sår – framför allt i/direkt vid ögonen. Ögonen rann och ögonlocken svullnade och de såg ut att göra ont. Stackars lilla Mackan. 

Jag hade ute veterinärerna i somras men de visste inte alls vad det kunde bero på eller vad jag kunde göra för att få bort det. Jag hade tidigare testat riktigt hög solskyddsfaktor men det verkade som om Mackan reagerade ännu mer på det än vad han gjorde utan. Jag fick köpa en UV-huva och ett heltäckande mulskydd för att han skulle kunna vara ute – frågan är om det gjorde någon skillnad. 

Två av varandra helt oberoende foderförsäljare sa att det kunde vara kopparbrist och jag har sökt på nätet för att hitta något om det, men dessvärre utan resultat. I somras fick Mackan en kur mineraler och en zinkkur från St Hippolyt och nu i höst har jag boostat med ännu mer mineraler från Dodsson & Horrell (Daily). Jag vet inte om det är det som gör skillnad, men nu går det i alla fall åt rätt håll. (De översta tre bilderna är från i somras och de tre understa från december.)

Om du vet någon annan häst som har sett likadan ut eller om du har något annat tips så tar jag tacksamt emot kommentarer.

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: