Konsten att rida mellantrav.

Av någon anledning så lyckas jag ytterst sällan få till en ok mellantrav och de bästa har givetvis varit hemma i paddocken. Nu har jag hittat olika växlar i traven rätt bra, men just mellantraven är ett svårt kapitel. Vad gör jag då? Jo, jag googlar. Hittade detta på Hippson och polletten trillade ner:

”En bra grej är att rida på en stor volt och där flytta hästen i en ganska kraftig öppna (mer tvärning än böjning) så att du aktiverar bakbenen. Sedan försöker du ur det rida ut i några stora steg i mellantrav. Gå tillbaka till öppnan om hästen tappar drivet bakifrån och springer istället för att länga.

Den här övningen gör att ryttaren känner bakbenen på hästen och att hästen lär sig att skjuta ifrån och länga. Med hästar som har svårt för att öka handlar det ofta om att man måste hitta samlingen så att hästen har den kraft den behöver för att länga bakifrån och fram.

En variant på samma övning är att sicksacka sidvärts över ridbanan på korta diagonaler. Efter ett par steg sidvärts försöker man rida några steg i mellantrav och så går man tillbaka till sidvärtsrörelsen innan hästen tappar kraften bakifrån.

Jag rider själv mycket sidvärts när jag tränar längningar, just för att få hästarna aktiva i bakbenen. Det är som att spänna en fjäder, man måste ha något att släppa iväg.”

Det är Pether Markne som har svarat på frågan och han vet ju liksom hur man gör. 😉 Nu skall jag testa om jag kan få igång Mackans bakkärra ännu mer och dessutom försöka ha lite egen kroppskontroll. Det där med kroppskontroll är inte heller helt lätt i vissa situationer och innan jag själv har hittat min egen sits (utan att skumpa sönder) i mellantraven så är det nog inte så lätt för min häst heller. ❤

Rachel-Brathen

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: