Tandfix.

Första riktiga semesterdagen! Så himla skönt! Helt perfekt att semestern tajmade med det inbokade besöket hos veterinären för att fixa Mackans tänder. Före det att vi åkte till Kungsbacka Hästklinik för att träffa Carl-Fredrik så fick Mackan skritta på linan à la A2R och återigen blev jag positivt överraskad över hur väl han stretchade och i dag behöll han dessutom tempot. Egentligen hade jag tänkt att köra WIH (work in hand) också men då han arbetade på så fint på linan så lät jag honom göra det i ca 25 minuter.

Resan till kliniken tog ca 15 minuter och vid sådana här tillfällen är det väldigt skönt att inte bo i obygden, för jag har nära till typ allt. Väl på plats fick Carl-Fredrik trycka i Mackan två doser lugnande för att han skulle kunna arbeta i lugn och ro med Mackans tänder. Det är inte det att min häst är dum och stissig, för det är tungan som är problemet. Tungan är oerhört vältränad och om den far omkring i munnen så är det nog lätt att ”slipmaskinen” gör skador i slemhinnorna eller i tungan, och det vill jag inte. Bortsett från hakarna, som han får både fram och bak, och vågbett så såg det riktigt bra ut. Inga som helst skador från vare sig vassa tänder, bett eller nosgrimma. Skönt.

I vanliga fall brukar jag gå ut och promenera med Mackan innan jag lastar och åker hem, men i dag valde jag att låta honom stå i en av deras boxar i ca 40 minuter och vakna till under tiden som jag drack kaffe och läste tidning. 🙂 Semester!

Trötter

Jag glömde fråga dem om det är åtta månader tills nästa besök, men det räknar jag med att det är. Carl-Fredrik sa att i och med att Mackan är 12 år så drar tänderna snart ner på växttempot, och jag tycker att det skall bli skönt att slippa åka var 6:e-8:e månad. 🙂 2050kr fattigare åkte jag hem med en häst som kommer att vara fin i munnen i alla fall de närmaste månaderna. Undrar just om jag skall beställa tid hos tandläkaren för egen del? Minns inte riktigt när jag var där sist… 🙂

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: