Work in hand & lite trav på lina.

Nu var det ett litet tag sedan som jag försökte mig på WIH och för att få lite inspiration och kunskap så har jag återigen tittat på Art2ride’s videos,  bl a den här där Will Faerber visar hur man kan/bör/skall göra. Jag har också läst och läst och läst och hittat info som jag nog missat (eller glömt att jag har läst): skynda långsamt! Alltså backade jag tillbaka i dag och fokuserade enbart på att uppnå stretch – först i WIH och därefter på linan. Jag brydde mig inte alls om att bakbenen nästan släpade efter hästen och jag var supernöjd med att han stretchade bättre än någonsin tidigare. Ungefär så här (om man bortser från bakbenen):

Bilden har jag lånat från https://www.youtube.com/watch?v=VaTHWtxhlmc för att illustrera hur det kan se ut. Gå gärna in på länken och titta. När Mackan börjar stretcha så gäspar han flera gånger, vilket är lite lustigt. Min tanke är att han säkert slappnar av mer än vanligtvis och att det är därför som han gäspar. Oftast är han stilla med tungan, men när han stretchar så gapar han lite och drar upp tungan – ungefär på samma sätt som i ridningen, men jag vet inte varför han gör så. Kanske blir det bättre med tiden? Detta gör han även när det inte är någon kontakt alls mellan hand och mun.

Efter ca 20 minuter med skritt så bytte jag ut tyglarna mot longeringslina och inspänningstyglar för att låta honom gå lite längre ifrån mig. Inspänningstyglarna tog jag bort efter bara ett par minuter då jag testade och upptäckte att det gick bättre utan dem. Bra! Efter några minuters skritt så lät jag honom trava lite i båda varven och han behöll stretchen rätt bra även i traven. Han arbetade bra med ryggen men aktiviteten i bakbenen var inte lysande, men den hade jag ju bestämt mig för att strunta i tills vidare. 😉 Jag måste erkänna att han hamnade lite på bogarna i traven, men eftersom jag har läst att det är en övergående fas så brydde jag mig inte så mycket om det i dag. Vi några tillfällen testade jag att trycka på honom lite mer för att få igång bakbenen i bibehållen stretch och det fungerade rätt bra. Jag får väl utöka de korta stunderna så att de blir längre och längre. 🙂

Bra jobbat i dag, Mackan! ❤

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: