Träning med och utan häst.

Varför slappa i soffan när det finns annat att göra? Funderar ibland på hur livet utan häst hade sett ut för min del och inser snabbt att jag nog inte vill ha ett sådant liv. 🙂 Dock finns det knappt någon tid alls för något annat… Den här dagen var inget undantag.

För att inte få kaos i hjärnan och tappa både tid och rum så gjorde jag i vanlig ordning en lista med allt som skulle göras (och jag börjar alltid med att skriva bakifrån):

 • 9.30 Åka till affären och handla.
 • 10.30 Dammsuga, fixa för kvällen, packa träningskläder och byta om till stallkläder.
 • 11.15 Åka till stallet.
 • 11.30 Putsa stövlarna och tränset.
 • 12.00 Mocka mm
 • 12.30 Ta in Mackan.
 • 13.00 Borsta mm.
 • 13.50 Gå ner till manegen för att rida fram.
 • 14.15-15.00 Träning med Mackan.
 • Skritta av, ta hand om hästen och all utrustning.
 • 16.00 Ryttarträning i manegen.
 • 17.15 Fixa det sista med Mackan innan jag åker hem.
 • 18.00 Fixa pajdeg, duscha och förbereda för gästerna.
 • 18.30 Gäster kommer.

Ja, du fattar. Finns inte mycket utrymme över att gå i affärer och umgås med andra än de i stallet. 😉 Ok, varje helg ser väl inte ut så här men ganska ofta är helgerna fullspäckade med olika saker som skall göras.

Träningen med Mackan innebar en fortsättning på arbetet med skänkelvikningar som vi påbörjade i måndags och jag kan lätt säga att det tar tid att bli av med gamla vanor. Först fick jag göra några skänkelvikningar i skritt och Sofia började nog fundera på huruvida Mackan svarade på förstärkande pet med ridspöet, så hon gjorde en check genom att peta på honom för att se hur han reagerade. Han reagerade typ inte alls till en början… Efter några gånger så började han fatta vad det var vi vad ute efter och då började han flytta på benen – men bogarna hängde inte riktigt med och högerbogen var den som var mest svår att komma åt. När Mackan hade fattat grejen så övergick jag till att göra skänkelvikningar i trav och därefter i galopp. Inledningsvis fick jag arbeta med att rida in parallellt med spåret, men då jag fick lite svårt att få koll på bogarna så övergick vi till att först rida in på tänkt väg, d v s rakt in på diagonalen, och därefter flytta undan för skänkeln. Samtidigt som jag gjorde det så skulle jag ”lyfta” och krama på yttertygeln för att visa vägen samtidigt som jag skulle ha långa ben och andas. Puh! Inte helt lätt! Många försök blev det… Nästa gång skall Sofia få arbeta honom på töm och det skall bli kul eftersom det var längesedan han gick på töm.

Efter träningen med Mackan så var det snabbt upp till stallet för att förbereda nästa aktivitet: ryttarträning. Vi var fem stycken ryttare som fick drygt en timmas drillning i manegen – jobbigt värre! Det var många jobbiga övningar som ”russian twist” (typ som båten i yoga fast med paddlingsinslag), ”barhäng” med gummisnodd, kettlebellswing, tricepsträning med vikt, utfall med vikt och rotation m fl. Träningen var uppbyggd som cirkelträning och vi körde två varv innan vi var färdiga. Efter två varv var mina muskler i axlar och triceps helt möra! Herrejössen! Jag var helt övertygad om att jag inte skulle kunna lyfta vinglaset till munnen på kvällen… Beträffande min egen kropp så kan jag konstatera att jag är stel i bröstryggen, är urkass på att göra armhävningar och helt värdelös på att sitta på huk. Hahahaha! Det kan bara bli bättre! Nu vet jag vad jag måste arbeta vidare med för att bli ännu smidigare och fit.

(Bilden är tagen av Sofia Alfredsson)

Ryttarträning

På kvällen var vi några som träffades hemma hos mig för att äta och prata och mycket hästprat blev det. 😉

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: