Föreläsning med Andy Swärd.

Distriktets ungdomssektion (DUS) ordnade en föreläsning med Andy Swärd och eftersom jag har sett Andy på bl a Ponnyakuten och Ryttareliten så var jag inte särskilt sen att anmäla mig. 😉 Tidigare har jag gått kurs i mental träning för Karin Öljemark och jag har läst en bok som heter Det sitter i huvudet (Michael Södermalm) och jag har blivit riktigt intresserad av hur vi kan påverka våra prestationer bara genom att tänka rätt. Nedanstående baseras på mina egna anteckningar och jag har inte fått med allt som Andy pratade om och jag är inte heller helt säker på att jag har uppfattat allt helt korrekt. (Inlägget är mer som ett minnesinlägg för egen del – precis som med mycket annat jag skriver.)

Andy berättade ganska tidigt i föreläsningen att vi genetiskt sett har kroppar som är 300 000 år gamla – i all fall gällande hur vi reagerar i olika situationer. Andy pratade också om Det förändrade tillståndet (DFT), ett tillstånd vi hamnar i just på grund av våra 300 000 år gamla kroppar/gener, och att det är viktigt att vi försöker analysera vad som händer i DFT-situationen och arbeta utifrån det. Vi utsätts alla för en väldigt hög stressnivå varje dygn och det är viktigt att vi försöker hålla nere den nivån så gott det går. Han menar att på tävling är det 85% mentalt tillstånd och 15% fysiskt som spelar in, vilket gör att jag bara blir ännu mer intresserad av att kunna förbättra min mentala prestation på/inför en tävling. 🙂 För att minska eventuella motgångar, som kan påverka den mentala delen, så är det bra att ha en plan eftersom alla små motgångar sänker prestationen. Om jag förbereder mig på alla eventuella saker som kan gå fel så är jag förberedd på det ”värsta” och då blir det lättare att komma förbi problemen och fokusera på det jag ska.

Det som händer under DFT är:

 • Motoriken försämras.
 • Beslutsförmågan försämras.
 • Hörseln försämras.
 • Balansen försämras.
 • Syn, smak- och luktsinnen försämras.
 • Våra grundegenskaper förstärks. (T ex att fyrkantig person blir ännu mer fyrkantig.)
 • Kortisolnivåerna höjs.

Alla de här punkterna, och några till, bidrar till att vi går in i ”Flightmode”, en fysisk och mental kollaps där blodet går till torson och där adrenalinnivån ökar.

Ett antal personer i publiken utsattes för ett stresstest, där de fick arbeta med en uppgift samtidigt som Andy spelade hög musik, visslade, gav nya uppgifter och instruktioner. När stresstesten var över fick deltagarna mäta temperaturen i fingrarna och anteckna den på samma papper som uppgiften fanns. Andy berättade att man genom att ta tre djupa andetag (alternativt meditera för att lära sig att andas för avslappning) kan påverka DFT och minimera risken för att det negativa under DFT påverkar oss i någon större utsträckning. Vid ett tillfälle fick vi sluta ögonen och andas under tiden som Andy guidade oss genom avslappningen och efter avslappningen fick deltagarna i stresstesten återigen mäta temperaturen i fingrarna och skriva ner resultatet. Vilken skillnad! På några av deltagarna skiljde det 5° – lägst temperatur under stress och högst efter avslappningen.

För att vara väl förberedd kan jag göra en plan för hur jag skall rida ett visst program – när jag skall göra vad och när jag kan lägga lite tid på att andas. Det är viktigt att jag därefter har samma upplägg varje gång, för på sikt automatiseras allt och prestationen bör bli bättre i och med det. Ju bättre förberedd man är (på allt) desto bättre! 🙂

Andy visade FokusProfilen för oss och där fanns det fyra olika profiler:

 • En blå profil, integrator, som har ett må-bra-fokus.
 • En grön profil, utvecklare, som har fokus på utveckling, förändring och innovation mm.
 • En grå profil med grundarfokus. Där är det full kontroll på läget som gäller – alltså kontrollfreak.
 • En röd profil med resultatfokus. Korta puckar, det är här och nu som gäller och man vill ha omedelbart synliga resultat. En riktig tävlingsmänniska…

Vi har alla drag av samtliga fyra profiler, men det är oftast en profil som man har mer av. Om vi är medvetna om våra olika styrkor och svagheter och pratar med eventuella medhjälpare om hur vi vill att upplägget skall vara på en tävling så ökar förutsättningarna för att det skall bli bra – för alla. (T ex grå profil kan få grå uppgifter.)

Jag tog några bilder på GameAgenda, PreAction, InreDialog och KA3, men de kommer jag inte att gå närmare in på här.

Dagens insikter var i alla fall att:

 • Andas!
 • Träna på att vara i nuet.
 • Vara ärlig (mot mig själv?).
 • Stämma av. Who am I?
 • Våga jobba med grundegenskaperna (färgerna).
 • GameAgenda, PreAction, KA3.
 • Lägga fokus på det jag kan påverka – inget annat.
 • Omge mig med positiva intryck och kompetenser.
 • GE! GSHTGP – Good Shit Happens To Good People.

Avslutningsvis måste jag påpeka hur oerhört underhållande Andy var! Han är inte bara bra på sin profession – han är en stå-upp-komiker också! Det blev riktigt många skratt under timmarna som föreläsningen pågick och jag är säker på att alla som var där fick mängder med bra tankar med sig hem. Helt värt varenda minut! Så får du chansen att lyssna på Andy vid något tillfälle så gör det! 🙂 Hittade den här länken som kanske kan vara bra! 🙂

Andy

 

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: