Träning – centrerad ridning

Bzzzz… schchchchch… krzzzz… ???? rrrrrrr… vzxxzyzzzyzz… errrrrrooooorrrrrr… ??!! triaaaaalaaaaanderrrrrrrror… ?!!! bzzzzz !!!! Jäklar vad hjärnan fick arbeta i dag! Det är mycket att ta in när jag ska ha koll på (i princip) varenda kroppsdel, men med Yvonnes hjälp faller pusselbitarna på plats en efter en. Hoppas bara att jag hinner skapa en ny sorts muskelminne före det att musklerna förtvinar av ålderdom. 😉

I dag var det mycket prat om innerhjälper och ytterhjälper, sittben, skuldror, andning och rakriktning av både häst och ryttare. Puh! Skrittade länge för att känna av kroppen: Är alla delar på plats? 😉 Sitter jag rakt? Har jag långa ben? Andas jag? VAR andas jag? I bröstet eller med diafragman? Ja, just det! Det var ju så här jag skulle göra vid varje ridpass! Checka av de olika delarna för att känna vad som behöver korrigeras… 🙂 Efter kroppsgenomgången fick jag instruktioner om vilka delar jag behövde få på plats: vänsterhanden stilla vid mankammen, höger skuldra något tillbaka, innerskänkel som påminner hästen om att böja och använda magen, överdelen av ytterskänkeln som används i vändning – dock inte samtidigt som innerskänkeln, sitta rakt över hästen även om tyngdpunkten skall vara på inner sittben mm. Inte undra på att det sprakar i hjärnan emellanåt… 😉

I skritten fick jag också stämma av huruvida Mackan flyttade de olika kroppsdelarna när jag bad honom, och det var han inte helt med på från början, men att vända för ytter överskänkel fixade han bra (eftersom vi har tränat mycket på det). Jag skrittade också rakt fram och försökte flytta bakdelen växelvis åt vänster och åt höger. Till en början flyttade han typ hela kroppen istället för bara bakdelen, men efter några beställningar så blev det lättare. 🙂

Efter att ha skrittat en bra stund var det dags att göra en liten check även i traven och jag fick ställa mig upp i båda stigbyglarna för att känna om jag hade lika mycket tryck under båda fötterna. Lättridning, stå upp, lättridning, stå upp. 🙂

I traven fick jag rida med enhandsfattning på volten och i höger varvet fick jag ha tyglarna i högerhanden samtidigt som jag skulle hålla vänsterarmen rakt ut vzxxzyzzzyzz… och typ tänka att jag puttade något åt vänster för att rätta in bröstryggen på resten av ryggen. Bzzzz… schchchchch… krzzzz… ????  I vänstervarvet fick jag istället ha tyglarna i vänster hand och tänka skuldran bakåt under tiden som jag höll armen utmed sidan. rrrrrrr… vzxxzyzzzyzz…

Efter en stunds travande och försök att få min bröstrygg och skuldra på plats fick jag ta tyglarna med båda händerna igen för att rida med innerskänkeln (mot yttertygeln) och använda ytterhjälpen då och då för att vända. Inledningsvis gick det inte så bra errrrrrooooorrrrrr… ??!!, men efter några försök började kroppen samarbeta och vi kunde hålla oss på tänkt spår. 🙂 Förmodligen såg Yvonne att jag inte andades som jag skulle, för rätt vad det var fick jag instruktioner om att jag skulle andas vid C. Hahaha! Istället för att tänka på allt hela tiden så kan jag dela upp momenten och göra dem vid olika bokstäver som t ex att andas vid C, kolla skuldran vid H och så vidare. Toppentips! Ska bara komma ihåg det också… 😉 När jag skall träna in program så kan jag planera in att andas vid vissa bokstäver i programmet för att vara på den säkra sidan att andas och framför allt att andas rätt.

Vi avslutade med att rida på samma sätt i galoppen och när jag gör rätt – läs: använder min kropp på rätt sätt – så flyter allt på så mycket bättre. Innerskänkel, innerskänkel, innerskänkel, ytterskänkel, hästen ställd, stilla vänsterhand, inte leda, höger skuldra, långa ben, andaaaaas!… Bzzzz… schchchchch… krzzzz… ???? rrrrrrr… vzxxzyzzzyzz… errrrrrooooorrrrrr… ??!! triaaaaalaaaaanderrrrrrrror… ?!!! bzzzzz !!!!

hjärnan

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

En tanke på “Träning – centrerad ridning”

  1. Hahahaha, så bra beskrivet av hur det känns när det sprakar i huvudet av allt man ska hålla reda på! 😀 Men vänta du bara, när du har automatiserat allt det här kommer det kännas lätt som en dans!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: