Centerad ridning / vertikal balanserad ridning.

Äntligen var det dags för träning igen där det var fullt fokus på mig och min kropp – eller ja… mina kroppsdelar. För hur det än är, om man säger min kropp så kan ju andra inbilla sig att den hänger ihop, men det gör den ju egentligen inte. 😉 Fast bitarna börjar trots allt falla på plats sakta men säkert och jag befinner mig mer och mer ovanför rörelsecenter och det känns bra. 🙂 I dag fick jag låna en särskild tröja som verkligen visar hur man sitter och om man är rak eller inte. Kul! Jackan finns att köpa här!

jacka

(Bilden är lånad från hemsidan där jackorna finns att köpa.)

Yvonne konstaterade att Mackan fortfarande är roterad åt höger även om det inte är lika mycket som i början när vi träffades. I dag fick jag börja med att sakta ner farten rejält och rida ”en halv bakdelsvändning” riktigt långsamt så att Mackan skulle få flytta ett ben i taget utan att rusa iväg i vändningen. Övningen lära vara bra för att minska rotationen (men varför har jag faktiskt ingen koll på). Yvonne såg att Mackan inte flyttade ut höger fram så som han borde när jag vände åt höger och jag fick tips om att prata med behandlande terapeut om det för att se om det går att hjälpa musklerna på något vis.

Jag ska även fortsätta tänka på att placera mina skuldror i bakfickorna och i dag fick jag två riktigt bra tips av Yvonne:

  • håll tyglarna i vänster hand, släpp ner höger arm så att handen kommer bakom benet, vrid samtidigt ut tummen. Skuldran kommer då på plats! 🙂 Jag fick arbeta på liknande sätt även med vänsterarmen i och med att jag behöver arbeta med båda mina skuldror för att få dem på plats.
  • när jag kör bil så ska jag hålla i ratten med båda händerna, hyfsat högt upp, och försöka flytta skuldrorna utan få med axlarna. Inte helt plättlätt men med lite träning så ska det säkert gå bra. 😉

Det svåra var att lyckas behålla volten med tyglarna i en hand… 😀

I övergångarna kan jag gärna trampa till lite i vänster stigbygel för att sadeln ska ligga rakt över hästen – kanske dags att kolla den igen? Det var ju ett bra tag sedan jag gjorde det.

Nu är jag supertaggad på att träna vidare och för att komma ihåg allt så lär jag få skriva ut alla mina CR-inlägg från bloggen och läsa dem för att minnas. Jag vill också köpa mig en träningströja för att verkligen få koll på om jag är rak eller ej. 🙂

 

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: