Kort skoperiod den här gången, vilket var bra i och med att jag har upplevt att Mackan har varit lite stel i bakkärran och ömmat i trakterna bak.
Den senaste tiden har jag som vanligt fortsatt att nörda i det här med hovar och har bland annat läst flera artiklar av The equine documentalist och sett en superintressant film med samma hovslagare. I filmen pratar han med en veterinär om hovarnas betydelse för hela hästen. (Du kan se den här.) Jag har också sett en film där Dr Simon Curtis, engelsk aktad hovslagare, skor en häst med låga trakter och hur han hanterar dem på sikt. Superintressant! (Den hittar du här.) Det finns en föreläsning med en amerikansk hovslagare, Stephen O’Grady, som pratar om skillnaden mellan fram- och bakhovar och vilka problem man kan få om bakhovarna inte är korrekta. (Den föreläsningen hittar du här.) Sorgligt nog kunde jag checka av i princip allt när jag jämförde O’Gradys lista över problem med det jag ser och upplever hos Mackan. 😦
Man brukar ju säga ”utan hovar ingen häst” vilket stämmer till 100% – problemet är bara att det är så många veterinärer och hovslagare som inte verkar ha en aning om hur man ska åtgärda olika problem som uppstår. Ta min häst som ett exempel: Under flera år har jag frågat både veterinärer och hovslagare om Mackans benställning med både fram- och bakhovar in under magen, men ingen har haft ett svar på det. Inte förrän jag träffade Sören Stjärnås i augusti 2018. Svårigheten efter mötet med Sören har varit att hitta en hovslagare som skor enligt samma principer som honom men det verkar jag äntligen ha gjort. ❤ Sakta men säkert börjar Mackans benställning närma sig det vi eftersträvar – ”att stå med ett ben i varje hörn”.
Än så länge går Mackan utan kilsulor bak, men det var vara så att det blir nästa steg för att få till det där lilla sista som behövs. Kilsulor är egentligen inte optimalt eftersom de lätt kan öka trycket på trakterna, men om man har sulor med strålsupport och ett material som gör att sulan och strålen tar en del av vikten så kan trakterna få en möjlighet att växa. Dr Simon Curtis säger (i filmen) att det kan räcka med två skoperioder med kilsula och strålsupport för att läget ska förbättras, men det är som Mackans nuvarande hovslagare Simon säger: ”man måste se varje individ som ett fall och det är inte säkert att en skoning som passar en häst säkert passar en annan häst.” Sant. Men jag hoppas ändå att det kan passa Mackan. 😉
Efter den senaste skoningen för ett par dagar sedan så upplever jag att Mackan är lite rörligare i bakdelen och det ska bli spännande att se om det håller i sig. Håll tummarna!
Här myser Mackan med sin favorit Diva och jag försöker förtvivlat få honom att följa med mig in till stallet. ❤
Ha en riktigt fin vår!