Träning för LM

Dagens träning var uppdelad i tre olika delar:

  • Bakdelsvändning
  • 10-metersvolt i trav
  • Liten galoppvolt

Inledningsvis fick jag göra bakdelsvändningar med utgång från spåret för att ha väggen till hjälp. Det svåra för mig var att känna hur bakbenen arbetade, men med guidning av LM så kände jag skillnad när det blev mer rätt och när även ytter bakben kom med i vändningen. De första vändningarna blev absolut inte centrerade, men allt eftersom så blev det bättre – även om det är en bit kvar tills dess att de håller för minst en 6:a på tävlingsnivå. 😉

Gällande 10-metersvolterna i trav så var jag tvungen att dra ner på tempot lite för att Mackan skulle ha en bättre möjlighet att balansera upp oss båda. ”Ställ, se på C”, ”runt inner skänkel”, ”ytter skänkel strax före spåret”, ”upp med innerhanden”. Fick jag med allt rätt nu..? 😉

När det var dags för galoppvolterna så fick jag börja med att galoppera ett par varv på 20-meters volten först och rätt vad det var så snubblade Mackan rejält. Hjälp! Det kändes som att han var på väg ner på knä, men allt gick så fort och han kom upp ordentligt på frambenen efter ett par steg. För ett ögonblick trodde jag att vi skulle gå omkull! Mest troligt fick han in väster fram i vallen som är intill spåret och efter det höll jag mig en bit ifrån väggen och då gick det bra. Puh! När jag skulle galoppera på en mindre volt så fick jag instruktionen om att ha samma hjälper som i bakdelsvändningen, tänka att jag var Charlotte Dujardin, räta upp mig ordentligt, höja innerhanden och arbeta med innerskänkeln. Precis som i ovanstående övningar så var det inte så fancy de första varven, men det blev väldigt mycket bättre efter ett par försök. Kul! 😀

Om jag ska sammanfatta träningen och ta med mig tre saker så är det:

  • Sänk farten i volterna
  • Höj innerhanden i trav- och galoppvolter
  • Hålla mig borta från spåret

Ska nog plocka fram Ridhandboken och läsa på lite. 😉

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: