Dålig aptit, grovfoderbyte och mugg.

Följetongen med Mackans dåliga aptit fortsätter och härom natten hade han knappt ätit något hö alls. Fan också! 😦 Egentligen skulle jag ha åkt iväg på cavaletti-träning samma dag men den ställde jag in eftersom jag inte visste orsaken till varför Mackan hade lämnat så mycket mat. Tankarna snurrade i huvudet och jag bestämde mig snabbt för att (återigen) hämta av det hösilage som han föredrog när han fick välja för ett tag sedan för att se om han åt av det även nu. Jajamän! Det gjorde han. Puh! Då är det i alla fall inte kolik på gång…

Anders som har producerat Mackans favorithösilage har endast stora balar om ca 300 kg, vilket är alldeles för mycket för bara Mackan. Typiskt. Jag har haft funderingar på om det är värt att bala om och göra mindre balar, men det blir lite väl krångligt i och med att jag då måste hitta en bonde som kan göra mindre balar, transportera den stora balen från ett ställe till ett annat för att därefter köra hem alla till altanen. Nej, jag måste hitta en annan lösning. I ett längre samtal med Anders så sa han att det nog helt enkelt är så att Mackan föredrar ett hösilage som inte har så hög TS, och de senaste partierna som Mackan har valt bort har i princip varit plastat hö, d v s med en TS runt 86%. Kan vara en förklaring, men frågan varför han inte vill äta torrt hö nu kvarstår, för han har ju gjort det förut.

Det optimala är ju att ha en längre övergång från ett grovfoder till ett annat, men vad gör man när hästen inte äter? Då kan det bli ett snabbt byte. Nu blev det ett väldigt snabbt byte och som ett brev på posten så stod han med mugg på tre av fyra ben ett par dygn efter grovfoderbytet. Han som inte har haft mugg på säkert sex år… Jag misstänker att tarmfloran har blivit lite rubbad, så för säkerhets skull så köpte jag Quick Fix på Kungsbacka hästklinik och hoppas att den kan göra nytta. https://www.swevet.se/privatshop/mage/product/quick-fix-probiotisk-pasta-30-ml-hast-st/p-50317 Jag har också bokat tid hos veterinären för att utesluta / hitta orsaker till varför Mackan äter så dåligt och är så kräsen. Kan det vara tänderna? Magsår? PPID? Eller annat… Vi får se.

Tills dess att jag kanske får ett svar på varför Mackan äter så dåligt så hoppas jag kunna fortsätta med samma hösilage som nu, d v s det jag får hämta i lösvikt. Visst, det är lite omständigt, men vad gör man inte för sin häst? 😉 Jag ska även höra med Mackans ordinarie höbonde om han har något parti med lägre TS och som har ok värden för övrigt, men i den bästa av världar så kommer Mackan på lite sikt även vilja äta det torrare hö som finns hemma i stallet. 🙂 Det hade gjort tillvaron för mig lite lättare. 😉

När jag var hos frisören härom dagen så konstaterade vi att jag har fått väldigt mycket mer gråa hår… Undra varför? 😉

Muggbehandling pågår…

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: