Tömkörning för Helene Waaler

Efter vändor med halt häst, ömma hovar och annat så var det äntligen dags för träning igen. Den här gången var det Pers fru Helene som skulle hjälpa mig med lite tips i tömkörningen. 🙂 Jag har tränat för några olika instruktörer och kände att jag ville åt basicträning (som kanske egentligen inte är så basic) – att få hästen i ”svängebalans” med hjälp av yttertömmen. I ridningen har jag tidigare kämpat rätt mycket med att få Mackan i ”svängebalans” och att han ska lägga mer vikt på ytter framben och vara i balans, men det är lättare sagt än gjort. I och med att Mackan har haft en låååång vila så är min plan att tömköra och promenera tills dess att han har blivit starkare och vad kan vara bättre än träning då? 😉

Helene började med att tömköra Mackan samtidigt som hon berättade för mig vad hon gjorde och hur hon tänkte, och det påminner om hur jag brukar tömköra med undantag för det system som Helene och Per har. 🙂 Enligt dem så är det bra att ha ett system i det man gör och jag ska:

  1. Få Mackan att ta yttertömmen genom att använda tömmen och tänka ”gå utåt”.
  2. Direkt efter det så ska jag smacka lite och om han inte svarar så kan jag snärta med pisken lite för att få en reaktion.
  3. När Mackan (förhoppningsvis) har svarat på signalen om att gå framåt så ska jag leda lite med inner töm.

När ovanstående fungerar så kommer Mackan att komma i balans och söka sig framåt neråt.

För att inte hamna i ett jämngrått tempo på volten så är det viktigt med tempoväxlingar och övergångar. Likaså är det viktigt att ösa beröm över hästen när den gör rätt (vilket jag lätt glömmer när jag är fokuserad under träning).

Nu ska jag fortsätta att träna på det här för att få in det i ett system och förhoppningsvis fungerar det även den dagen då jag sitter upp igen. 🙂

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: