Röta

Förra gången Mackan skoddes så hade han problem att stå till och han kastade sig hit och dit, vilket medförde att sko, sula och DIM flög all världens väg. Mest troligt flög kopparsulfatet också sin väg eftersom det har luktat röta från höger bakhov det sista. Jag har försökt att hälla in olika bakteriedödande preparat mellan den 3-D printade sulan och hoven, men det har inte riktigt haft den effekt som jag hoppats på.

Eftersom jag inte ville ha brottningsmatch mellan Mackan och D idag så pratade jag med D före det att jag hämtade in Mackan och berättade att vi struntar i skor bak ifall Mackan inte är med på noterna.

D verkade framhovarna och blev riktigt nöjd med formen på vänster fram. 🙂 Höger fram har en lite annorlunda form och flyter in aningens medialt och är konvex lateralt. Just den hoven har haft en annan form i flera år, så det kanske tar lite extra tid att få ordning på den – om det ens går. Jag ville inte ha kopparsulfat ytterligare en period i och med att den är så aggressiv, så jag hade köpt en burk RedHorse Field paste som D kletade in på hovarnas hela undersida och han tryckte in rejält med Hoof-Stuff i strålfårorna. Håller tummarna för att det fungerar! 🙂 Det gick bra för D att slå på skorna fram, men Mackan ville gärna sätta ner hovarna lite oftare än vad D hade lust med… Mackan stod inte stadigt på sina bakben under tiden som han fick fixat framhovarna, utan såg ut att stå endast på två diagonala ben. Märkligt.

D plockade av skorna bak och konstaterade snabbt att höger bak inte såg rolig ut. Precis som jag hade misstänkt så var det en del röta där så vi bestämde att inte slå på nya skor bak idag. Dels för Mackans skull, men även för D’s skull. Fördelen med det är att jag kan fixa och trixa med diverse preparat för att få ordning på rötan och eventuellt slår D på bakskorna då.

Det sista jag gjorde var att lägga i Hoof-Stuff i strålfårorna på båda bakhovarna och kleta på Field Paste. I helgen får det bli fotbad med Sole Cleanse för båda bakhovarna. 🙂 Jag är så nöjd med att jag har Equine Fusion Active Joggin sedan tidigare, för då kan jag bara sätta på dem och ändå kunna gå ut på grusvägarna. 🙂

På det stora hela verkar kvaliteten på hovväggarna vara mycket bättre nu än tidigare och jag misstänker att det bland annat beror på mineralerna från Key Mineralmix som Mackan har ätit under ett års tid. Jag har haft kontakt med Helen på Key Mineralmix och som har hjälp mig att justera foderstaten. Helt suveränt! 😀

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: