Lever, sol och akupunktur

Då och då greppar jag olika halmstrån för att få bukt med Mackans hårlösa och solkänsliga områden. Jag har testat olika produkter under årens lopp: krämer med solskyddsfaktor, andra ”läkande” krämer, kortison, örter och mekaniska solskydd. Det enda som används flitigt år från år är mulskydden från JJ’s Släpservice och Shires UV-huvor, för utan dem hade det varit katastrof. 😦

Huvan på bilden blev tyvärr inte långvarig på Mackan… Inte ens ett dygn. Jag misstänker starkt att Mackan fick hjälp att dra av den. 😉 För ett litet tag sedan fick jag leta efter ett annat mulskydd i hagen och hittade det i ett bedrövligt skick, så det åkte direkt i soptunnan.

Den här varianten är ett mulskydd från JJ’s och som jag har modifierat lite så att det går upp en flärp som täcker mer av bläsen. Den funkar hyfsat bra, men när UV-huvan också kommer på plats så åker flärpen ner.

För någon vecka sedan tog jag kontakt med MD Kleen för att höra om de eventuellt hade några örter/örtblandningar som skulle kunna hjälpa Mackan och då fick jag frågan om jag hade provat akupunktur. Örter har jag provat men aldrig akupunktur, så idag fick Mackan akupunktur av Daniel Kleen. Akupunkturnålarna sattes så att de ska hjälpa levern och förhoppningsvis göra så de hårlösa partierna inte är fullt så känsliga. Det är ingen quick fix, men det är jag beredd på. Om tre veckor ska Daniel och jag höras för att se hur vi går vidare. 🙂

I dag ser Mackan ut så här:

Nu avvaktar jag med stor spänning för att se om akupunkturen kommer att göra skillnad och tills vidare packar jag in hans huvud som vanligt soliga och mindre soliga dagar. 🙂

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: