Red med ”fattigmansgraman”.

Har funderat lite av och till hur jag skall göra för att få Mackan att sluta slå sig fri i vissa lägen och att ta tygeln i t ex övergångarna. Visst, jag kan rida och rida, få honom att spåra och att bli aktiv med bakbenen, men jag har lite svårt att hitta dit på egen hand just nu. Valet blev istället att rida en stund med en s k fattigmansgraman, d v s att dra tygeln igenom bettringen och fästa den i martingalringarna istället. Effekten blir i stort sett som en graman, men man behöver bara ha en tygel i handen. Mackan förstod direkt vad det var som gällde och han gick riktigt bra med den. Ibland tenderade han att bli lite låg i formen, men då fick jag försöka lyfta upp honom, släppa efter lite i tygeln och rida framåt. Både övergångar och galoppfattningarna blev riktigt bra och det var en riktigt skön känsla att rida honom. Avslutade ridpasset med att promenera genom grustaget nedanför bräckan tillsammans med Emma och hennes häst.

Lev väl!

https://i0.wp.com/bockmanncenter.jetshop.se/pub_images/medium/graman_med_rep_194.jpg

Bör kanske investera i en riktig graman? Har aldrig behövt det tidigare, men det kanske är bra att ha en..

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: