Träning för Gustaf Johansson.

Bestämde mig för att åka iväg själv med Mackan idag. Amanda och Håkan hade säkert andra saker för sig.. När jag skulle lasta så fick jag hjälp av en tjej i stallet att hålla linan, för vi behövde inte alls dra idag. Det räckte att Mackan kände ett svagt tryck av linan på bakbenen och så gick han på transporten. När jag kom ner till Frillesås så tittade jag en stund på Anna som red Abygale. Det såg bra ut, men hon fick rida på lite annat vis än vad vi är vana vid. Isabel var också där, men hon valde att åka tidigare eftersom hon inte höll med Gustaf i det han sa.

När jag red fram så fick alla ridskolans hästar för sig att springa runt och jaga varandra i hagen. Mackan tyckte att det verkade vara roligt att haka på, och jag fick säga till honom några gånger. Han stod och hoppade på stället, skrek och var allmänt jobbig. Ganska snart började de plocka in några ridskolehästar och lugnet infann sig och jag kunde fortsätta min framridning. Testade att rida lite så som Gustaf hade instruerat Anna och Mackan svarade riktigt bra på det. Kul! När jag började rida för Gustaf så fick jag fortsätta på samma sätt som tidigare, och det innebar att böja och ställa inåt med hjälp av en trängande (?)innerhand – alltså höja innerhanden och ta den över mankammen. Helt olikt det jag har gjort tidigare. Jag har alltid hört att jag skall använda ledande innertygel, böja med hjälp av innerskänkeln och samtdigt lätta något i ytterhanden för att kunna ställa igenom. Jag fick en riktigt bra känsla både i traven och i galoppen. Härligt! Nu känns det som om det finns en chans att rida på över 60% på söndag.

Gustaf frågade vilken ambition vi hade med vår träning, och han tyckte att vi gott kan starta en LA i år – vi får väl se hur det blir med det. Innan dess måste vi träna på en hel del som t ex skänkelvikningarna, förvända galoppen, längningarna och lite annat smått och gott – så vi har en del att göra innan det blir dags för LA.

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Hög
Tid (i minuter): 90

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt - och som är etiskt försvarbart. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

2 reaktioner till “Träning för Gustaf Johansson.”

  1. Spännande med en ny tränare. Blir konstigt bara när han inte lär ut på samma sätt som din vanliga tränare. Hur ofta ska du rida för honom?
    Att ta handen över mankammen brukar man ju inte få göra.

    Gilla

  2. Gustaf kommer bara då och då, och jag får se om jag hänger på nästa gång han kommer. Kompisen Lotta kallar det för ”fulridning” när man tar handen över mankammen, men jag vet att Amanda har fått göra det i hoppningen vid några tillfällen. Det är väl inget som jag kommer sitta och rida hela tiden, men det kan vara ett sätt att komma åt hästen om han inte släpper efter.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: