Vattenträning i paddocken.

Läste i almanackan i stallet i går att det var en tjej som skulle hoppa på kvällen, så jag planerade in min dag så att jag skulle kunna rida före henne. Som vanligt blev jag lite sen, så jag fick skynda mig som tusan för att hinna bli klar i tid. När jag väl skulle rida på visade det sig att vädret var riktigt skönt och därför så red jag i paddocken istället. Det var megastora vattenpölar på flera ställen, och på ett ställe så var det nästan som en bassäng. Bra!

Till en början så ville Mackan inte alls gå i vattnet, för så fort jag kom till en vattenpöl så vek han av åt sidan. I skritt gick det väl an, men i traven blev det lite jobbigare eftersom det var två till som red samtidigt. Då kan man ju inte ha en häst som springer åt sidan rätt vad det är.. Tillbaka till ruta ett: skritta igenom vattnet, stanna, skritta in i stora bassängen och därifrån trava ut ur vattnet. Efter en stunds vattenträning så gick det bra att trava igenom pölarna från början till slut. Jag fick göra likadant i galoppen: trav in i bassängen och galopp ut. Fungerade bra, men han var inte riktigt lika pigg på att galoppera rakt igenom som att trava igenom. Konstig häst.

När vattenträningen var färdig så hade det gått ganska lång tid och jag ägnade sista stunden av ridpasset till att göra övergångar. Först skritt-trav-skritt och därefter trav-galopp-trav och till sist skritt-galopp-skritt. Travade avslutningsvis i låg form innan jag skrittade av genom att rida ut en liten sväng i grustaget. Fick sällskap av Annelie och Eppie, vilket var trevligt.

Lev väl!

dsc01814_46254310.jpg (400×299)

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: