Testade att rida på Graman.

Nu drar det ihop sig till tävling igen – nästa söndag är det dags för LB:2 nere på Himledalens ridklubb. Det skall bli kul att åka iväg eftersom det var ett tag sedan sist. Jag kämpar på med stretch, massage och liniment, så jag hoppas att Mackan är ok då. Han känns visserigen rätt bra nu också, men det är det där med tungan ibland i vänstervarvet som hänger kvar. För att testa och se vad som händer om jag rider med Graman så lånade jag en i dag (eftersom jag inte äger någon). Jag har faktiskt aldrig ridit någon av mina hästar på Graman, så det var lite ovant – och det tyckte Mackan också. Det verkade som om han var lite fundersam över de ”extra” tyglarna som dinglade under de vanliga, men det tog inte många sekunder innan han gick som vanligt igen. Jag behövde knappt använda Gramanen eftersom Mackan gick riktigt bra ändå. Frågan är vad det beror på? De som jag lånade Gramanen av säger att det är samma med deras häst. Jag red med den på i ca 30 minuter och därefter tog jag av den. Fortsatte att rida lösgörande och avslutade med att rida delar ur LB:2 och därefter rida hela programmet (så gott jag kom ihåg). Det var många år sedan som jag red det sist, men det känns som ett rätt trevligt program. Nu skall vi bara försöka få till travökningarna samt galopparbetet. Själva galoppen i sig är inga problem, men det är när vi har ökat på diagonalen och när jag skall ta tillbaka honom igen som han missuppfattar och bryter av. Det finns alltid något att arbeta med.. och det är väl det som gör att ridningen är så rolig (för det mesta).

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

En tanke på “Testade att rida på Graman.”

  1. Jag har också vid olika tillfällen använt graman på min Emmi som ibland är stark och obalanserad, räcker att jag har den en stund så blir hon lugn, trygg och balanserad, sen kan man börja jobba i en kortare stabilare galopp.
    Mvh
    Jeanette

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: