Övning från Hippsonboken

I dag tog jag med mig Hippsons bok med hoppövningar till stallet för att få lite inspiration till dagens ridning. Jag la boken i sadelkammaren under tiden som jag mockade och rätt vad det var så dök Jenny upp och utbrast ”Är det här din bok??” ”Den verkar ju JÄTTEBRA!!” Jag berättade att jag hade tänkt att lägga ut lite bommar och köra lite markarbete i dag och Jenny ville gärna haka på. Vi bestämde oss för en övning med bommar på medellinjen och där man skulle rida volter växelvis åt höger och åt vänster. Bra lösgörande arbete stod det i boken, och det kan ju passa bra.

Det var lite meck med att få bommarna med rätta avstånd, men det fick gå ändå. Jenny gick på övningen i galopp direkt men jag hade fullt upp med att försöka komma ihåg hur jag skulle rida över bommarna för att det skulle bli rätt. Kan det bero på att Jenny är hoppryttare och jag inte..? Förmodligen. Efter en stund så fick jag tankarna rätt och började rida över bommarna i trav, men det var lite bökigt att hålla reda på vägar och att sitta på rätt ben så jag övergick till att försöka rida övningen i galopp. Då kom jag på att Mackan faktiskt inte är så bra på att byta galopp över bommar och då försökte jag bryta av för att rätta galoppen, men det blev lite meckigt också eftersom det inte var så stora avstånd mellan bommarna – så jag övergick till att göra övningen i trav ett par gånger. Därefter arbetade jag Mackan i galopp och försökte få honom till en kortare galopp, men det tycker han är lite jobbigt och bryter då lätt av till trav. Måste jobba mer med att stärka honom så att han orkar. 

Vi hade lite tur, för Emma skulle rida efter oss och hon ville gärna använda bomövningen också, och då slapp vi bära undan 🙂

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 60

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: