Isabelträning.

Lite intressant att se sig själv på film.. Jag hade fjäskat med Håkan för att han skulle komma ner till träningen och filma, och jag bad honom filma sista delen av träningen, för det är den som brukar gå/kännas bäst. Gullig som han är så tog han motorcykeln till stallet och bänkade sig på långsidan och började filma efter en stund. 

Själva ridningen gick rätt bra, men jag tycker är fasligt svårt att sitta som gjuten i sadeln med skänklarna i ett stilla läge. Det skumpar och jag känner att fötterna inte har det där lagom trycket i stigbyglarna, utan snarare dinglar omkring inuti stigbyglarna – ungefär som en triangel som kan förekomma i en liten orkester, och ungefär så låter det ibland också.

Jag fick arbeta Mackan en del på volten först för att därefter gå ut på spåret och träna på skänkelvikningarna och några blev riktigt bra. Jag fick också göra några längningar i trav på diagonalerna och det var först när jag red lätt som Mackan ökade steglängden så att det mer liknade en riktig längning. Isabel sa att jag kan börja med att göra längningar i lättridning ett par gånger innan jag sätter mig ner, och när jag sitter ner så kan jag länga kortare sträckor istället för en hel diagonal och på så vis öka graden av svårighet för både mig och Mackan. 

När jag kom hem och tittade på filmen så såg jag glädjande nog att det inte alls ser så skumpigt och flaxigt ut som jag upplever det. Skänklarna ser faktiskt rätt stilla ut, men då och då hörs det ett litet ”pling”.. Händerna däremot ser inte alls ut som jag upplever dem! När jag rider så har jag en mjuk kontakt och, enligt min upplevelse, en stilla hand, men på filmen ser det faktiskt rätt flaxigt ut. Hmm.. Jag vet att händerna ingår i min kropp och att de också skall ingå i det där med kroppskontrollen, vilken blir svårare ju högre tempot är. Jag måste alltså träna på att lägga upp tempot något och ha kroppskontroll i det läget. Tempot ja, det är också en historia för sig. När Isabel säger att jag har en frisk arbetstrav så känns det som om jag har värsta racertempot, och nu när jag ser på filmen så förstår jag vad hon menar.. Min uppevelse stämmer inte alls med verkligheten och det är också något som jag måste försöka synka. Oj oj, nu blir det mycket att träna på.. Längningarna fick jag tyvärr inte se på filmen eftersom kära maken lyckades dribbla till det med kameran och filmade allt annat än mig och Mackan.

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Hög
Tid (i minuter): 90

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: