Köpte Biotin

Härliga måndag. I dag var det min tur att fixa frukost till arbetslaget på jobbet och därför hängde jag på låset hos ICA när de öppnade 07.00. Snabbt in och rafsa ihop lite frukost för att därefter åka till stallet för att lägga på Mackan ett regntäcke, och tur var väl det med tanke på hur det har ösregnat hela dagen. Tyvärr hade det regnat igenom täcket när jag hämtade in honom från hagen på eftermiddagen..

Manegen var uppbokad för programridning under flera timmar, men jag hade turen att hinna rida en stund innan de började. Dagens ridning handlade mest om att Mackan skulle få röra på sig – någon egentlig träning var det inte tal om. Snabbt in och snabbt ut för att skritta av på asfalten och i grusgropen. 

Mackans hovar har varit dåliga en längre tid – egentligen ända sedan han fick skor på sig. Jag har oljat in dem med rapsolja och vi har provat olika skor men utan resultat. För ca 1,5 år sedan så bytte jag kraftfoder och då hoppades jag att kvaliteten på hovarna skulle förändras, men så blev det inte heller. För ett litet tag sedan, när Stig skodde Mackan för första gången, då blev hovarna bättre för en kort period, men nu är de tillbaka i samma tråkiga kvalitet som innan. Vi stod och pratade i stallet om Biotin och annat som kan vara bra för hovarna och då fick jag tipset om Biotin som de säljer på ÖB – och jag som brukar tänka att ”dyrt är bra”. Det är två hästar som har ätit Biotinet från ÖB och de har fått mycket bättre hovkvalitet. Helt klart värt att testa. 

dsc00528_74145161.jpg (400×533)

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 40

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

3 reaktioner till “Köpte Biotin”

 1. Hittat i en gammal stalltipsbok: om hästens hovar växer dåligt, kan du regelbundet massera kronranden med lagerbärsolja. Det är lättare att massera med en gammal tandborste än med fingrarna. Visserligen kan man fråga sig vilket som gör största nyttan oljan eller massagen.
  Kan en vit hov vara lyckobringande?
  Fyra vita fötter
  -köp inte den här hästen!
  Tre vita fötter
  -behåll den inte för länge!
  Två vita fötter
  – ge bort den till en vän
  En vit fot
  -behåll den så länge du lever!
  Alltså kunde inte låta bli att bjuda på detta. Måste ta mig tid att läsa igenom boken.

  Gilla

 2. Det är tråkigt när de har dåliga hovar. Natalie har alltid haft dåliga hovar. Har testat allt. Det som hjälpt mest är att sko med kortare intervaller och plåtsulor.
  Hon har nog ätit alla sorters biotin som finns.
  Däremot så har jag hört att om du häller på hästen insektsmedel så vandrar detta ner till hovarna så småning om och gör dem sämre. Vet inte om det stämmer men har aldrig använt Switch-off eller liknande på Natalie.

  Gilla

 3. Tack för tipsen! Jag läste någonstans att kotringar har samma effekt som massage – skall kanske testa det också? Eller så är det kanske bäst att ta en sak i taget..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: