Förvänd galopp

I dag tog jag ledigt halva dagen. Åkte ner till Svensk Ridsport för att höra om spikmattan man kan ha i nacken på hästen. Fick ett pris av dem för ett tag sedan, men tyckte att det lät väldigt dyrt. 875 kr för ett litet nackstycke med piggar i.. Det var nog tyvärr så att priset gällde nackstycket.. I och med att Mackan gapar och grejar med tungan så spänner han musklerna lite här och där på huvudet och i nacken. Precis bakom öronen så har han två rejäla bullar som jag tänkte fixa till på något bra sätt. Det får bli liniment tills vidare och lite massage när värsta svullnaden har lagt sig. Köpte fårskinnsludd som jag skall sätta på nackstycket på tränset och eventuellt ser jag om jag kan ta bort pannbandet för att få mer space bakom öronen. Mackan är nog rätt bred i pannan och pannbandet ligger ganska tight. Skall försöka hitta något som är lite längre. 

Red i manegen och tränade på förvänd galopp. I höger varv orkar han mycket mer än i vänster varv, så jag får jobba lite mer med att stärka honom. Än så länge rider jag bara bågar utmed långsidorna, men det räcker nog för tillfället. Nu har jag ökat storleken på bågen och rider in ungefär till medellinjen innan jag rider ut till spåret igen. Mackan kändes fin i dag också. Nästa vecka är det tyvärr ingen träning för Gustaf eftersom han skulle reda utomlands, men veckan därefter hoppas jag att det blir träning igen.

Har börjat leta efter kandarstång, men är lite osäker på om jag skall ha en rak eller en böjd. Får väl leta tills jag hittar något vettigt. De hade en stång på Ridsport som var rätt tunn och dessutom helt ok prismässigt – det blir kanske så att jag köper den.

Lev väl!

Häst: Machiavelli EC
Intensitet: Mellan
Tid (i minuter): 50

Författare: dressyrbitchen

Jag som skriver på bloggen är 60+ och min stora passion i livet är hästar. För några år sedan hade jag en dröm om att bli så duktig på dressyr att jag skulle tävla i "hatt och frack" men nu har jag insett att tävling inte alls är det som är viktigt för mig längre. Det som är viktigast är att min häst mår bra och att jag rider och tränar honom på ett så bra sätt som möjligt. De senaste åren har jag fokuserat på CR (centrerad ridning) och VBR (vertikal balanserad ridning), men tyvärr har jag ont i mina höftleder/ljumskar och kan numera rida max 2 gånger i veckan. För att aktivera min häst på ett bra sätt så mixar jag ridningen med tömkörning, Equibodybalance (både med och utan Equiband) samt en och annan promenad. Min häst är en så kallad "halshäst" och han fick ett antal behandlingar med kortison i halskotpelaren sommaren 2013. (Mer om det i bloggen.) Det var många som förberedde mig på att han förmodligen inte skulle kunna fungera som ridhäst, men jag fick god hjälp av veterinärer och ett behandlingsteam på Husaby Hästklinik och efter det har han fungerat ypperligt som ridhäst. Han har pålagringar i halskotpelaren och jag har följt rådet jag fick på Husaby: "Halshästar måste underhållas." Det har jag gjort, både med massage, laser, elektroterapi och kiropraktik (dock får kiropraktorn inte jobba med halsen). I och med att min häst har fungerat så bra åren efter pärsen med halskotpelaren så hoppas jag att han kommer fungera lika bra i många år framöver. Förutom problemen med halskotpelaren så har vi även överlevt en allvarlig fraktur i ett underarmsben och en foderstrupsförstoppning som inte var helt lätt för veterinären att lösa.

2 reaktioner till “Förvänd galopp”

  1. Nej, men när jag får lite pengar över så blir det nog en koll på dem. Tycker att jag hela tiden har massa olika tankar och projekt på gång beträffande hästen, och någon gång borde väl saker och ting falla på plats..

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: